2015. január 28., szerda

Az Európai Tanács a tagállamokat megkerülve kiszolgálja az amerikai érdeket

A tagállamok megkérdezése nélkül, Washington vélt elvárásait is túlteljesítve adott ki az Európai Tanács egy nyilatkozatot, amiben elítéli a Mariupol környékén történt rakétatámadást, és azért Oroszországot teszi felelőssé. Alexisz Ciprasz görög kormányfő ugyanakkor jelezte, Görögország nem járult hozzá az Oroszország elítélését tartalmazó nyilatkozathoz, ezért valótlan az állítás, miszerint a tagállamok 28 vezetője elfogadta volna az elítélő nyilatkozatot.
A történtek rámutatnak, hogy az Európai Unió a tagállamok állásfoglalásait megkerülve próbál látszólag önálló külpolitikát folytatni, ami a gyakorlatban teljes mértékben alá van rendelve az amerikai külügy törekvéseinek.
Hídfő.net.ru | Alekszisz CipraszAlexisz Ciprasz. Felvállalta, hogy függetlenedni kell az Európai Uniótól - megválasztották
Miközben az Európai Unió Washington külpolitikáját szolgalelkűen kiszolgálja, Magyarország nincs egyedül a keleti nyitás politikájával. A választásokat követően Gabriel Avramidisz, a Független Görögök párt képviselője bejelentette, hogy Görögországnak geopolitikai fordulatot kell tennie, és a "nyugati szövetségesek" helyett az Oroszországi Föderáció felé kell fordulnia. A párt vezetője, Panosz Kammenosz a választások előtt egy héttel Moszkvába látogatott, ahol többek között Aleszej Puskovval, az Állami Duma külügyi bizottságának vezetőjével találkozott. Azt megelőzően pedig az orosz mezőgazdasági miniszter, Nyikolaj Fjodorov kijelentette, hogy Görögország mentesülhet az orosz szankciók alól, ha kilép az Európai Unióból.
A miniszter nyilatkozata szerint amennyiben Görögország kilép az EU-ból és mentesülnek a szankciók alól, ez a mentesség 30 éven át fennáll majd, függetlenül a politikai körülményektől. Oroszország üzleti lehetőséget ajánl Görögországnak, ami ahelyett, hogy az Európai Unió felvásárló-piaca lenne, stabil piacokat, garantált exportlehetőséget szerezhet az Eurázsiai Gazdasági Unióban.
Görögország amiatt merte felemelni hangját az Európai Tanács nyilatkozatával szemben, mert többé nem kerül elszigeteltségbe az ország, ami kilép az Európai Unióból. Az Európai Unióra 2015. január 1. óta van alternatíva. Ez a lehetőség más országokra is vonatkozik. Kirill Koktis, a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézete politikaelmélet tanszékének docense egy hete felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország csak addig lesz az Európai Unió tagállama, ameddig a kelet-európai országok el nem jutnak arra a pontra, hogy az uniós tagság térségi viszonylatban elkezd több veszteséget jelenteni, mint profitot. A politikai elemző szerint Oroszország törekedni fog arra, hogy Magyarország számára jövedelmező legyen a szorosabbra fűzött kapcsolat, hogy így mentesíthessék a magyar gazdaságot az uniós tagság káros hatásai alól. Ugyanez a helyzet áll fenn Görögország esetében is: mentesülnek az Európai Unióval fennálló függőség alól, így egyre hangosabban jelenhet meg a nemzeti érdekérvényesítés.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban kijelentette, hogy "új típusú külpolitikát kell folytatni, amiben kizárólag a gazdasági érdekek érvényesülnek". Az Európai Uniónak csak ipar nélküli felvásárló-piacokként van szüksége a kelet-európai országokra, építő jellegű gazdasági alternatívát nem tud nyújtani. Ehhez nagyban hozzájárul az a tény, hogy az európai intézmények gyakorlatilag az amerikai külügy érdekérvényesítő eszközeivé degradálódtak.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/28/az-europai-tanacs-tagallamokat-megkerulve-kiszolgalja-az-amerikai-kulpolitikat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése