Bulgária azt tervezi EU-USA nyomásra, hogy Oroszország helyett Lengyelországgal újíttatja fel MiG-29B Fulcrum vadászbombázó repülőgépet, jelentette be Nikolaj Nencsev védelmi miniszter. A hivatalos indok az orosz árak elszaladása, a miniszter szerint az orosz fél, az állami ellenőrzés alatt dolgozó RSK MiG ugyanis túl drágán vállalja csak a bolgár MiG-ek nagyjavítását és üzemidő-hosszabbítását. Ráadásul a költségeket növeli az orosz oldalon közbeiktatott számos közvetítőcég is. 2006-ban 12 MiG-29 vadászbombázó és 4 MiG-29UB gyakorló repülőgép nagyjavítása 48 millió dollárba került.

A 2010-es, legutóbbi védelmi beszerzési tervek 50 millió levát (28,6 millió USA dollár) irányoztak elő a MiG-29-esek nagyjavítására, míg 100 millió levát (57,2 millió dollárt) használt nyugati vadászbombázó repülőgépek beszerzésére különítettek el.

Roumen Radev tábornok, a légierő vezérkari főnöke még 2014 októberében jelezte, a bolgár MiG-ek további üzemeltetése 2029-ig közel akkora összeget emészt fel, mint ha nyugati vadászbombázókkal váltanák fel őket. Ha a kormány a MiG-29-esek továbbéltetése mellett dönt, akkor viszont hamarosan cselekednie kell. A jelenlegi szerződés ugyanis 2015 szeptemberében lejár. A kormány jelenleg is tárgyalásokat folytat a szintén NATO-tag Lengyelországgal a gépek nagyjavításáról és „igen kedvező" árajánlatot kaptak. Ez szintén az oroszok elleni szankciók része szintúgy, mint a már korábban hírrül adott Déli Áramlat bolgár elszabotálása volt. Na de ha nem hát nem. Oroszország ebbe sem fog valószínűleg belerokkani.

Radev tábornok 2015 első negyedévében az Egyesült Államokba utazik, s ekkor szóba kerülhet a használt amerikai vadászgépek beszerzésének kérdése is. A válasz itt is van...kedvezően!
Gölöncsér Miklós