Alexander Novak orosz energiaügyi miniszter és Pavol Pavlis szlovák gazdasági miniszter pénteken aláírtak egy 15 évre szóló, évente 6 millió tonna olajmennyiség szállításáról szóló megállapodást. A szerződés, melyet a szlovák sajtó „az évszázad szerződésének” nevez, 2015 januárjában lép hatályba, és egészen 2029 decemberéig lesz érvényben.
A benne foglaltak szerint Szlovákia a Barátság gázvezetéken keresztül kapja majd a szállítmányokat, valamint azt is kimondja, hogy Szlovákia további 6 millió tonna olajat szállít majd más európai országoknak.
Hídfő.net.ru | Pavol PavlisPavol Pavlis, gazdasági miniszter
A jelenlegi olajszállítási szerződés 1991-ben lett aláírva a két ország közt, és idén december 31-én jár le. Az amerikai Energy Information Administration adatai szerint Szlovákia olajfogyasztása mintegy 70,000 hordón áll naponta.
A Barátság - a világ leghosszabb olajvezetéke - az orosz Almetjevszkben kezdődik, és Mozirba érve kettéágazik egy északi és déli ágra. Az északi ág Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba és Németországba szállít orosz olajat, míg a déli Csehország, Szlovákia, Magyarország és Horvátország ellátásáért felelős Ukrajnán keresztül. A Barátság kőolajvezeték-rendszer teljes hossza 5,530 mérföld.
Nem csak Magyarország, a Visegrádi Négyek más országai is érintettek abban a "keleti nyitásban", aminek ez a szerződés is része. Hazánk nem "kilóg a sorból", hanem ebből a szempontból is sereghajtónak számítunk.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/05/szlovak-keleti-nyitas-ujabb-orosz-olajuzletet-kotottek