Sztrájk, országos útlezárási vagy forgalomlassító akció megszervezésének előkészületéről döntött ma a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége (KSZOSZ) és a Magyar Szakszervezeti Szövetség közlekedési tagozata a korkedvezményes nyugdíj megtartása érdekében. A közlekedésiek rövidtávú célja, hogy rábírják a kormányt, legalább egy évvel, egy új rugalmas modell kidolgozásáig halassza el a korkedvezményes nyugdíj felszámolását.
A szakszervezetek csütörtöki közleménye szerint a mintegy 27 ezer tagot számláló közlekedési szakszervezet, és a mintegy 35 ezer munkavállalót tömörítő MaSZSZ közlekedési tagozatával egyetértésben úgy döntött, hogy elkezdik egy országos sztrájk, vagy egyéb figyelemfelkeltő akció előkészítését. Egységes akcióra hívnak minden, a korkedvezményes nyugdíjban érintett szakszervezeteket, más szimpatizáns ágazatokat és a civilekkel összefogva, a megmozdulásokat egyeztetve, az erőket összpontosítva indítják országos megmozdulásukat.

Mi a céljuk? Vajon honnan fújhat a szél?

A közlemény szerint egyelőre az a cél, hogy a kormányt rábírják, legalább egy évvel halassza el a korkedvezményes rendszer megszüntetését, hogy legyen elég idő egy megfelelő rugalmas nyugdíjaztatási modell kidolgozására. Ehhez a KSZOSZ is felajánlj a szakmai segítségét. A kedvezmény még mindig 733 munkakörben dolgozó, összesen mintegy 100 ezer embert érint. Mint írják, a közlekedési szakszervezet felszólítja a társszakszervezeteket és minden elégedetlen civil csoportot, hogy egyeztessék a terveket, és hangolják össze a közlekedésiek tervezett országos megmozdulását egy fővárosi demonstrációval. Tehát örszágos felforgatás kezdődhet a közeljövőben, nyílván rátelepedve a "radikális, atlantista baloldal" és "minden hathatós segítséget" megadva a szervezésben és a "parázs" hangulat fenntartásához....

Bíró Dalma