A Gazprom megerősítette, hogy megkapta Ukrajnától a fennálló tartozás első részletét, összesen 1,45 milliárd dollárt, - az orosz energiavállalat szóvivője, Szergej Kuprijanov szerint az ukrán Naftogaz kedden fizetette be az összeget.
A múlt hét folyamán Alekszej Miller, a Gazprom vezetője engedményt tett Ukrajnának és kijelentette, hogy a gázszállítás 48 órán belül folytatódhat, ha az ukrán fél befizeti az első részletet. Az ukrán atlantista kormánynak ebbe nem sok beleszólása volt, Oroszország és az Európai Bizottság október 31-én megállapította az orosz gáztranzit folytatásának feltételeit, ekkor rendelkeztek a pontos összegről, amit az ukrán vállalatnak be kell fizetnie előlegben. Az Európai Bizottságnak sem volt sok választása, a tél kezdete előtt mindenkinek érdeke, hogy az Európába irányuló orosz gázszállítás zavartalan legyen. Emiatt a két fél megállapodása szerint Oroszország szünet nélkül folytatja a gázszállítást Európába 2015 március 31-ig, cserébe Ukrajna befizeti a fennálló tartozás egy részét.
Hídfő.net | Arszenij Jacenyuk és Petro Porosenko
Idén februárban fegyveres hatalomátvétel zajlott le Kijevben, melynek eredményeként egy atlantista kormány jutott hatalomra, melynek feladata Ukrajna bevonása a nyugati érdekszférába. A tüntetések tavaly novemberben kezdődtek kormányellenes és EU-párti tüntetések formájában, amiből egyértelművé vált, hogy a nyugati fél felforgató műveletet kezdett Ukrajnában. Kijev emiatt tavaly novembertől már nem fizetett a Gazpromnak, így több mint fél éves tartozást halmozott föl (a Gazprom júliusban állította le a gázszállítást Ukrajnába). Miután a Gazprom több mint fél éven keresztül úgy szállította a gázt Ukrajnába, hogy az nem fizetett a kiszállított és elfogyasztott gázmennyiségért, a gáztranzitot nyáron leállították, és Ukrajna számára előrefizetéses rendszer lépett életbe, ennek feltételéül az orosz vállalat pedig az addig fennálló tartozás törlesztését szabta meg.
Ugyan Kijev nemzetközi bíróságra a tartozás ügyét (nem akarják kifizetni a teljes összeget), a nyugati országok az ígéretekkel ellentétben sem tudták megoldani Ukrajna gázellátását. Ukrajnában nincs a télre elegendő földgáz, emiatt a kormány korlátozta a melegvíz-használatot és felmerült a lehetősége annak, hogy a távfűtéses lakásokban idén nem tudják biztosítani a fűtést. Korábban ukrán parlamenti képviselők arra szólították fel a lakosságot, hogy szerezzenek be egész télre elegendő tüzifát. Ennek köszönhetően a tüzifa ára is közel négyszeresére emelkedett Ukrajnában. Emellett Ukrajnának mindössze 5-6 napra elegendő széntartaléka maradt, így a széntüzelésű erőművek leállításával télen az áramellátás is megszűnhet.
A nyugati országok csődöt mondtak, ígéretet tettek egy országnak, hogy az ígéretekkel becsalogassák azt a nyugati szövetségi rendszerbe. Ezeket az ígéreteket azonban megszegték, a nyugat nem tudta megoldani Ukrajna energiaellátását. A puccsal hatalomra jutott atlantista kormány szintén csődöt mondott, alkalmatlannak bizonyult az ország gondjainak megoldására. A nyugati országok a nyáron még tartható "keménykedéssel" szemben a tél beállta előtt annyit tudtak tenni, hogy több tucatnyi hitelt biztosítottak Ukrajnának a legkülönbözőbb ürügyekkel. Ezeknek a hiteleknek azonban az volt a lényege, hogy Kijev még a tél beállta előtt be tudja fizetni a gázszámlát és a Gazprom újraindítsa a gáztranzitot. Itt a tél, a nyugati országok erőfitogtatásának vége. Majd tavasszal újrakezdik, amikor már nem lesz szükség fűtésre. Mindez azonban rámutatott, hogy a nyugati szövetségi rendszer erőfitogtatása mögött semmiféle erő nincsen.


http://www.hidfo.net/2014/11/05/ukrajna-hitelbol-kifizette-gazszamlat