Szerbia adekvát választ ad a NATO kelet-európai jelenlétének fokozására, és újabb közös hadgyakorlatot tart Oroszországgal, hogy felkészülhessen a nyugati terjeszkedés jelentette fenyegetettség fokozódására.
Szerbia Kelet-Európa független országaként máig nem tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak, emiatt a NATO jelenlétének fokozódása biztonsági kockázatot jelent az ország számára. November első felében orosz deszantosok és a szerb szárazföldi csapatok közös terroristaellenes hadgyakorlatot folytatnak Szerbia területén - az Orosz Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint "A csapatok gyakorolják majd a feltételezett illegális fegyveres csoportok elfogását és megsemmisítését, a túszok kiszabadítását, közös lőgyakorlatokat végeznek".

Kiemelt fontosságú történés, hogy Szerbia Oroszország segítségével készül a terrorveszély elhárítására, mivel az országra fokozott nyomás nehezedik a NATO haderő-átcsoportosításai miatt, és a szerb kormány ennek ellenére sem hajlandó Brüsszel és Washington diktátumait végrehajtani. Mivel Szerbia nem tagja se az EU-nak, se a NATO-nak, független országként két lehetőség van előtte: folytatni a tárgyalásokat a nyugati féllel és eközben időhúzásra törekedni, mígnem a geopolitikai helyzet megváltozik, - vagy nagyhatalmi segítséggel ellensúlyozni az országra nehezedő nagyhatalmi nyomásgyakorlást.
Szerbiában most fokozott kockázata van egy olyan eseménysorozatnak, amivel a nyugati hatalmak a legitim ukrán kormányt is megdöntötték idén februárban. A kijevi eseményeket megelőzően Ukrajna szintén nyomásgyakorlásnak volt kitéve a nyugati hatalmak által, éppen úgy, ahogy most Szerbia. 2013 januárjában Szergej Razumovszkij volt ukrán hírszerző tiszt szerint az Egyesült Államok több mint kétezer zsoldost vont össze Bécs környékén. Ezek a zsoldosok fokozatosan beszivárogtak az országba és bekapcsolódtak a mesterségesen felszított kormányellenes tüntetésekbe. Szerbia esetében is egyre reálisabb egy ilyen forgatókönyv, ahogy a nyugati nyomás fokozódik és az ország kormánya nem enged a követeléseknek. A Moszkva és Belgrád közti megállapodások lehetővé teszik, hogy egy ilyen nyugati felforgatás esetén az orosz különleges alakulatok is részt vegyenek a terrorista fenyegetés kezelésében.
A hadgyakorlatra az orosz fegyveres erők 2014. év nemzetközi katonai együttműködési tervének megfelelően kerül sor. Belgrádban nem lesz atlantista puccs. Szerbia minden szükséges lépést megtesz enne elhárítására.


http://www.hidfo.net/2014/11/05/moszkva-es-belgrad-kozosen-lep-fel-nyugat-terroristai-ellen