Megérkezett a Luganszki Népi Köztársaság területére az orosz vészhelyzetek minisztériumának újabb segélyszállítmánya. Több mint 40 teherautóból álló konvoj érkezett Luganszkba, mintegy 400 tonna humanitárius segéllyel, főként építési alapanyagokkal és élelmiszerrel. Ma délelőtt kezdődött meg a konvoj szétválása és a kirakodás. A közlemény szerint rendkívüli helyzet nem állt elő, a leszállítás gond nélkül megtörtént.
Hídfő.net.ru | Humanitárius konvoj
Donyeck határában szintén egy 60 gépjárműből álló konvoj várakozik, ezek több mint 800 tonna humanitárius segélyt visznek a Donyecki Népi Köztársaságba. Az újabb konvoj esetében a célba juttatást már az időjárási viszonyok nehezítették, hóvihar, jegesedés és rossz látási viszonyok közepette történt a segély célba juttatása. A beszámolók szerint esetenként a két gépjármű közti távolságot se lehetett belátni, a konvoj minimális sebességgel haladt, emiatt a szállítmány a korábbiaknál lassabban jutott célba.
A kiszállított humanitárius segély létfontosságú, mivel az ukrán csapatokkal vívott harcok során a volt ukrán megyében több száz családi házat semmisített meg a kijevi csapatok tüzérségi támadása, a központi területeken pedig egész lakóparkok égtek ki. Több tízezer civil, akik részt sem akartak venni semmiféle politikai csatározásban vagy függetlenségi harcban, egyik pillanatról a másikra áldozatává vált az ukrán csapatok tüzérségi támadásainak, és jelenleg Oroszország területén, vagy az orosz határ mentén menekülttáborokban várja, hogy a függetlenedő köztársaságok - Moszkva segítségével - új otthonokat biztosítsanak a háború által elűzött családoknak.

http://www.hidfo.net.ru/2014/11/30/tobbszaz-tonna-humanitarius-segely-novorosszija-teruletere-tizezrek-varakoznak-otthon