Az ukrán válság miatt Oroszországot sújtó korlátozások eltörlésére szólította fel tegnap az Európai Uniót Alekszej Meskov orosz külügyminiszter-helyettes, azt ígérve, hogy cserébe Moszkva is hatályon kívül helyezi az ellenszankciókat.
Oroszország augusztusban rendelt el embargót a nyugati élelmiszertermékekkel szemben, válaszul az ukrajnai orosz beavatkozás miatt foganatosított amerikai és európai szankciókra.
"Nem számítunk semmire az európai partnereinktől. Az egyetlen dolog, amit elvárunk, hogy vessenek véget az értelmetlen szankciós spirálnak, és haladjunk a szankciók és feketelisták eltörléséhez vezető úton. Ez cserébe számunkra is lehetővé tenné, hogy érvénytelenítsük a mi listáinkat, és előmozdítaná az ellenszankciót eltörlését" - mondta Meskov.
Az orosz pénzügyminiszter a hét elején kijelentette, hogy az olajárak esése és a nyugati szankciók évente mintegy 130-140 milliárd dolláros veszteséget okoznak Oroszországnak, de figyelmeztet, hogy nem jár végzetes csapással ez Oroszországra, nem omlik össze az orosz gazdaság, ellenben Európa nagyobb kockázatnak van kitéve az értelmetlen politikai malőrök miatt.
A külügyminiszter-helyettes 50 milliárd dollárra becsülte az uniós szankciók miatt keletkező jövő évi veszteséget. Európa vesztesége ezzel szemben - európai elemzők szerint is - legalább az ötszöröse az orosz veszteséghez képest.

Gölöncsér Miklós



A liberális média "angol humorhoz" hasonlítja a segítsényújtást

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ígéretet tett rá, hogy visszavonják az Európai Unióval szemben hozott szankciókat, ha az EU előbb visszavonja saját szankcióit, amit Brüsszel Washington nyomására hozott meg. Ez a lépés képes lenne arra, hogy az EU stabilizálja gazdaságát, és újra lábra tudjon állni, megőrizvén versenyképességét a globális piacon. Az amerikai nyomásra hozott szankciók hatására ugyanis az EU rohamosan veszti versenyképességét.
Hídfő.net.ru | Szergej LavrovSzergej Lavrov orosz külügyminiszter
Az orosz gazdaság a nyugati előrejelzések szerint 50 milliárd dollár veszteséget fog jövőre elkönyvelni a szankciók miatt. Csakhogy, miközben a szankciók az orosz belpiacra jótékony hatással voltak, az EU gazdaságát kis híján összedöntötték. Nem volt olyan európai ország, ahol nem közvetlenül a gazdákat sújtotta volna az orosz importtilalom. Miközben a gazdák tömegesen csődbe mennek, Brüsszel minimális anyagi segítsége - amit eredetileg a gazdák kimentésére hirdettek meg - már az első héten kimerült, és az európai kormányok holdudvarához tartozó vállalkozásoknál nem jutott tovább. Nem csoda, hogy az EU keleti régióiban egyre fokozódik a szembehelyezkedés a brüsszeli és amerikai akarattal, mivel ezek az országok a szankciók és ellenszankciók hatására éppen a csőd szélén lavíroznak. Az EU tagállamok felében a gazdaság (olasz, spanyol, portugál, görög, stb) olyan szinten sínylette meg a politikai alapon hozott szankciókat, hogy jövőre lehet bele is buknak. A gazdák tömegesen csődbe mennek, jövőre drasztikusa csökkenhet a mezőgazdasági termelés, akár visszavonják a szankciókat, akár nem. Ha Oroszország további, ilyen hatásos ellenszankciót léptet életbe, az európai gazdaság összeroppan, maga alá temeti az amerikai érdek kiszolgálása. Az utóbbi 100 év során éppen harmadszor fogja egy európai csőd és egy újabb, milliók életét követelő háború kihúzni a csődből az Egyesült Államokat.
Moszkva jól látja ezt a folyamatot, és jól tudja, mit jelent ez. Súlyos árat fizettek már egy nagy győzelemért. Európa szintén, míg az Egyesült Államokban még egy ház sem dőlt össze, egyetlen ember nem halt meg az ellenség fegyverétől. Moszkva ezt akarja elkerülni, de ehhez a legminimálisabb szinten szükség van az Európai Unió politikai akaratára. Ha Európa - Oroszországgal együtt - békét akarna, akkor lesz is béke, és lenne felemelkedés is. Úgy viszont nem, ha elutasítják a békejobbot, - ha a segítő kezet nem fogadja el, akkor az EU épp most ítéli halálra magát.
Spanyol gazdák uniós zászlót égetnek, miután utcára borítottak százezer tonna, a szankciók miatt eladhatatlan terményt.
A szankciók és ellenszankciók miatt több százezer munkahely szűnne meg Európában, mert minden vállalkozás, ami eddig az orosz exportban volt érdekelt, egyik évről a másikra csődbe megy. Moszkva a szankciók visszavonásával segédkezet nyújt az európai gazdáknak. Nem a korrupt brüsszeli politikusoknak, hanem annak a több százezer embernek, aki az európai szankciók és orosz ellenszankciók miatt veszíti el megélhetését. A szankcióháború mindkét felet sújtja, de leginkább azokat a gazdákat, akik a gazdasági-politikai háborúskodás miatt kénytelenek elkönyvelni a csődöt.
Természetes, hogy az amerikai érdek kiszolgálása mellett elkötelezett liberális média ezt a hírt is igyekszik kiforgatni. Úgy tálalják, mintha Moszkva érdeke lenne a saját szankcióik visszavonása, és nem az orosz exportban érdekelt európai vállalatoké. Hazudnak mint a vízfolyás, mert a nyugat még a gazdasági katasztrófa szélén is győzelmi propagandát folytat.
Éppen pár napja számoltunk be a finn államfővel készült interjúról, amely a liberális médiában hatalmas hazugságok és csúsztatások árán, de teljesen ellentétes értelemmel jelent meg - mert hazudnak. A finn államfő kijelentette, hogy Finnország nem csatlakozik a NATO-hoz, mert ez megrontaná az kapcsolatukat Oroszországgal. Az államfő azt is kijelentette, hogy ő személyes véleménye szerint ellenzi országa csatlakozását a NATO-hoz. A finn államfő kijelentéseit a magyar média következetesen úgy tálalta, hogy Finnország elkötelezett a NATO-csatlakozás mellett.
Ahogy a korábbiakat is, a szankciókkal kapcsolatos híreket is igyekeznek félremagyarázni. Egy liberális sajtóorgánum a Gyalog-galopp fekete lovagjához (miután levágták kezét-lábát, bejelenti, hogy "egyezzünk ki egy döntetlenben") hasonlította Moszkvát. Miközben hazug győzelmi propagandát folytatnak, következetesen "megfeledkeznek" azokról a történésekről, amikor az Európai Unió tagállamainak gazdái több százezer tonna zöldséget-gyümölcsöt borítanak ki az utcára, mert az a szankciók miatt eladhatatlanná vált és csődbe mennek miatta.
Moszkva segédkezet nyújtott azoknak az európai vállalkozásoknak, akiket a liberális média semmibe vesz, vagy egyszerűen kiröhög. Ezek után azt várják, hogy emberek elmenjenek a tüntetéseikre, amin az Európai Unió zászlaját lengetik?


http://www.hidfo.net.ru/2014/11/30/liberalis-media-angol-humorhoz-hasonlitja-segitsenyujtast