Új üzemanyag-kazettával növelnék a Paksi Atomerőmű kapacitás-kihasználását, a paksi reaktorok számára kifejlesztett, 12 hónap helyett 15 hónapig használható fűtőelem magyar innováció - hangzott el az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. sajtótájékoztatóján.
Orosz és magyar szakemberek együtt dolgoztak
Hamvas István vezérigazgató hangsúlyozta, hogy az atomerőmű szakemberei több lehetőséget megvizsgálva dolgozták ki az üzemeltetési ciklus növelésének programját. Az orosz üzemanyaggyártó cég az ottani és a magyar tudományos háttér bevonásával fejlesztette ki az új fűtőelemeket, amelyek használatával a termelési idő növelhető. Az új kazettákat már tesztelik.
A vezérigazgató rámutatott: a meghosszabbított üzemanyag-ciklusnak köszönhetően ritkábban kell leállítani a blokkokat üzemanyag-cserére, illetve kevesebb kiégett fűtőelem keletkezik. Számos lehetőséget megvizsgálva és a nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve döntöttek úgy, hogy eddigi 4,2 százalékos átlagdúsítású helyett 4,7 százalékos átlagdúsítású üzemanyag-kazetták használatát vezetik be. A fejlesztésnek köszönhetően csökken a környező terhelés, emellett több energiát tudnak előállítani a biztonsági szempontok elsődlegességének figyelembevételével - húzta alá Hamvas István.
Az atomerőmű közlése szerint az új típusú üzemanyag segítségével éves szinten 2 százalékkal növelhető az erőműben megtermelt villamos energia mennyisége, ez önmagában 80 ezer háztartás, azaz közel negyedmillió ember éves, átlagos fogyasztásának felel meg.
A vezérigazgató kiemelte, hogy a blokkok üzembe helyezése után szinte azonnal elkezdődtek azok a fejlesztések az atomerőműben, amelyek a biztonság szintéjének folyamatos növelését szolgálták, a hatékonyságot, a versenyképességet javították, illetve azt célozták, hogy az erőmű berendezésének állapotát szinten tartva garantálják, hogy azok megbízhatóan működjenek akár a tervezett időn túl is.
Saját erőből fizették a fejlesztést
Hamvas István elmondta, hogy a műszaki mellett gazdasági indokok is alátámasztják az üzemidő meghosszabbítását. Rámutatott: a működő blokkok továbbüzemeltetése rendkívül költséghatékony beruházás, az üzemidő hosszabbításra fordított összegből semmilyen más megoldással nem lehetne 2000 megawatt termelő kapacitást létesíteni. Hozzáfűzte, mint minden fejlesztést, az üzemidő-hosszabbítást és az új üzemanyag kifejlesztését is saját forrásból finanszírozza az atomerőmű, ezek egyikéhez sem volt szükség költségvetési forrásra.

Hírfigyelő Szolgálat