Az ukrán hatóságok december 1-ig kivonnak minden kormányzati intézményt a Donyecki és Luganszki Népi Köztársaság területéről, - ezt a minisztertanácsot vezető miniszter, Osztar Semerak jelentette be élő adásban az ICTV Tv-csatornán. Minden kormányhivatal, állami vállalat és egyéb állami szervezet el kell hagyja a Kijev által nem ellenőrzött területeket, vagyis az Újoroszországnak (Novorosszija) nevezett föderális államban egyesülő, független köztársaságok területeit. Ezek a szervezetek át kell helyezzék irodáikat a kijevi atlantista kormány által ellenőrzött területekre, és újra kell regisztráljanak, majd újra be kell iktatniuk a hivatali vezetőket és új munkaszerződést kötni az alkalmazottakkal. Kijev ezzel elismeri, hogy nem rendelkezik ellenőrzéssel az Ukrajnából kiszakadó területek felett, és azokat katonai erővel sem tudta kontroll alá vonni. Mindez a Luganszki és Donyecki Népi Köztársaság függetlenségének de facto elismerését jelenti, - mindössze politikai akadályai vannak annak, hogy Kijev elismerje függetlenségüket.
A donyecki és luganszki területek többségi orosz lakossága nem fogadta el a Kijevben, februárban fegyveres puccsal hatalomra juttatott atlantista kormányt legitim kormányként. Kijev nyugati országokból Ukrajnába oligarchákat nevezett volna ki kormányzóként a függetlenedő régiók élére, ami általános felháborodást váltott ki és tömeges utcai tiltakozások kezdődtek. A helyi rendőri erők és kormányhivatalok alkalmazottai sem fogadták el az illegitim kormány fennhatóságát, így napok leforgása alatt a tüntetők több helyen gond nélkül elfoglalták a kormányépületeket és kitűzték az orosz zászlót, valamint a megyék zászlaját.
Barikádépítés Donyeckben, várakozás az ostromra (akkor még rendőri erőkre)
Kijev a helyi rendőri erők felett nem rendelkezett ellenőrzéssel, mivel a fegyveres puccsal hatalomra jutott kormány legitimitását senki nem ismerte el a régióban. Az atlantisták így katonai erőt vetettek be az elszakadó régiók lakossága ellen.
Mivel az ukrán hadsereg állománya tömegesen mondott fel és a katonai vezetők sem fogadták el az atlantista kormányt, a Kijev által kormányzóként kinevezett nyugati oligarchák (Igor Kolomojszkij, Szergej Taruta) amerikai és brit magán katonai vállalatokat béreltek fel, hogy a jogilag fennhatóságuk alá helyezett területeket ellenőrzésük alá vonják. A kezdődő függetlenségi harcokban egyértelművé vált, hogy a függetlenedési törekvés leverésére küldött fegyveres erők jó része angolul beszél, ukránul, oroszul egy szót sem tud. Az ukrán hadsereg azon tagjai, akik a "terrorellenes művelet" ürügyén a délkeleti régiókba lettek küldve, sokszor a térségbe érkezve azonnal átálltak a felkelők oldalára, így Kijev rendszeresítette a nyugati katonai magánvállalatok alkalmazását.
Ettől a ponttól nem volt kérdéses, hogy a délkeleti régióban szabadságharc kezdődött a nyugati megszállók ellen. Az atlantista kormány a stratégia fontosságú területeken brutális erővel verte le a civil tüntetéseket is. Harkovban az amerikai zsoldosok kérdés nélkül belelőttek a kormányhivatal előtt tüntető tömegbe, az ország más régióiba pedig érzelmileg motivált, oroszellenes szélsőjobboldali szervezeteket soroztak be a hadsereg soraiba és azokat küldték az érintett területekre. A többségi orosz lakosság így angolul beszélő katonákkal és oroszellenes fasiszta szervezetekkel találta szembe magát, ami a népfelkelés kiterjedéséhez és általános szabadságharchoz vezetett az orosz lakosságú területeken.
Május 11-én a donyecki és luganszki régió népszavazást tartott az Ukrajnától elszakadásról, ahol a választók abszolút többsége - kiugró eredményekkel - támogatta az Ukrajnától elszakadást. November 2-án az immár Donyecki és Luganszki Népi Köztársaság néven működő két államalakulat független országgyűlési választásokat és elnökválasztást tartott. Moszkva előre bejelentette, hogy hitelesnek fogja elismerni a választások eredményeit, a későbbiekben pedig megkezdte a törvénykezést egy külföldi állampolgárok besorozásával működő katonai struktúra, az Orosz Idegen Légió megalapításáról. A törvény szerint ez a fegyveres testület bevethető Novorosszija területén békefenntartó erőként.


http://www.hidfo.net/2014/11/11/kijev-elismerte-az-elszakado-teruletek-fuggetlenseget