Egy kiállítási bemutatón felszállt és problémamentesen repült is a kínai Shenyang J-31 nevű több funkciós lopakodó vadászrepülőgép, de annak ellenőrzésére, hogy valóban láthatatlan marad-e a radarok előtt, a látogatóknak nem volt módjuk. A szakmai közönség érdeklődéssel fogadta az amerikai Lockheed Martin egy hajtóműves F-35-ösére szembetűnően hasonlító harci gép nyilvános debütálását. A kétévente megrendezésre kerülő, légi bemutatókkal egybekötött nagyszabású rendezvényen 2012-ben még csak a makettjét lehetett körbesétálni az ország első, állítólag nehezen észlelhető vadászgépének.



A Kínában negyedik generációsnak számító, két orosz gyártmányú hajtóművel ellátott lopakodó gépnek most is csak az 1:2 arányú makettje volt kiállítva a gyártó Aviation Industry Corporation of China (AVIC) standján, mégpedig FC-31-es megnevezéssel, ami azt jelzi, hogy a gépet exportra is szánják.

Szakértők még mindig megosztottak a kínai lopakodó valós képességeit illetően, de egyetértenek abban, hogy létezése a kínai védelmi technológiai fejlesztések előrehaladottságáról árulkodik. Az is feltételezhető, hogy a bemutatott és értékesítésre kínált gép gyártásához alkalmazott technológiánál már korszerűbbel is rendelkeznek Kínában.

Mindenesetre vannak, akik megjegyzik, azért, mert a szóban forgó gép hasonlít az F-35-ösre, nem jelenti, hogy tudja is azt, amit az amerikai. Ráadásul a kínai gépek még nem vettek részt éles harci cselekményekben.

Ázsia legnagyobb kereskedelmi és védelmi légi ipari kiállítása a Kuangtung tartományi Csuhajban idén november 11-16. között látogatható, több mint 700 vállalat képviselteti magát rajta. Az eredeti tervek szerint a kiállítás idejére szervezett légi bemutatókon négy csapat mutatkozott volna be, az utolsó pillanatban azonban a dél-koreai "Fekete Sasok" lemondták részvételüket.

A dél-koreai kötelék az amerikai Lockheed Martin és a helyi Korea Aerospace Industries közös gyártású, T-50-es szuperszonikus gépeivel repül. Megfigyelők feltételezik, hogy a csoportot az amerikai részről tanácsolták el a kínai szerepléstől.

Hírfigyelő Szolgálat