Önálló diplomáciai kapcsolatokat alakítanak ki a más országok által el nem ismert, de a térségben nagyon is független országként jelen lévő államalakulatok. Dél-Oszétia elnöke, Leonid Tibilov élő adásban jelentette be, hogy hivatalos diplomáciai kapcsolatokat állítanak fel a Luganszki és Donyecki Népi Köztársasággal.

Az államfő meggyőződése, hogy ez segíteni fogja Dél-Oszétiai stabilizációját a nemzetközi politikában. A LNK és DNK független országként elismerésével Dél-Oszétia is egy fokkal közelebb került ahhoz, hogy függetlenségét más országok is elismerjék. A dél-oszét külügyminisztérium a világ számos országával épített már ki stabil diplomáciai kapcsolatokat, beleértve latin-amerikai és afrikai országokat is.
Ugyanakkor a térségben kezdődő újfajta diplomácia ledönti azt a tabut, miszerint a status quo nem megváltoztatható, a határok sem megváltoztathatók, és az új korszakban nem jöhetnek létre új országok. Dél-Oszétia, Abházia, a Luganszki Népi Köztársaság, a Donyecki Népi Köztársaság esete azt mutatja, hogy Európában nagyon is megkezdődött a határok újrarendeződése. Ez az újrarendeződés pedig nem valamiféle kifinomult diplomáciával, hanem ugyanúgy fegyveres erővel történik, ahogy évszázadokkal korábban is nyers erővel történt a határok újrarajzolása.
Dél-Oszétia korábban nyíltan és őszintén támogatta a kelet-ukrajnai orosz lakosság szabadságharcát. A térségbe dél-oszétiai önkéntesek érkeztek, akik aktívan részt vettek Donyeck területén a civil lakosság védelmében. Később az államfő "Oszétia dicsőségéért" érdemrenddel jutalmazta a Donyeckben harcoló önkénteseket, akik önként felvették a harcot az atlantista gyarmatosító törekvéssel szemben.


http://www.hidfo.net/2014/11/12/del-oszetia-diplomaciai-kapcsolatokat-epit-az-ukrajnarol-leszakado-koztarsasagokkal