A Donyecki Népi Köztársaság addig nem szállít szenet Kijev számára, ameddig folytatódik az ellenséges tevékenység az ország területén - ezt Alekszej Granovszkij, donyecki energiaügyi miniszter jelentette ki. A miniszter emlékeztette Kijevet, hogy júliusban már nem fizette a bányászok béreit. Emellett kiemelte, hogy a donyecki csapatok minden bányát ellenőrzés alatt tartanak a korábbi Donbassz régió területén, és annak, hogy Kijev felé meginduljanak a szénszállítmányok, két feltétele van: Kijevnek le kell állítania minden ellenséges tevékenységet, és visszafizetni a bányászok felé fennálló tartozását, akikről Kijev megfeledkezett és emiatt több hónapig nem kaptak fizetést.
Korábban Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter kifejtette, hogy Kijev nem tud elég szenet venni az afrikai országokból, emiatt két lehetőségük van: Oroszországból kell venniük, vagy a Donyecki Népi Köztársaságból.

A széntüzelésű erőművek leállása miatt Ukrajna jelentős része áram nélkül maradhat a télen, ha nem oldják meg ezt a problémát. Novemberi jelentések szerint a délkeleten zajló hadműveletek miatt Ukrajna elvesztette szénbányáinak 80%-át, ami az ország áramszükségletének 30%-át fedezte korábban. Az ukrán energiaügyi miniszter szerint Ukrajna magánvállalatokon keresztül 4 millió tonna szenet fog venni Oroszországból még 2014 végéig, mert a nyugati országok nem tudják megoldani ezt a problémát.


http://www.hidfo.net/2014/11/12/kijev-csak-akkor-kap-szenet-donyeckbol-ha-leallit-minden-ellenseges-tevekenyseget