Rövidhír/MTI: “A Magyar Nemzeti Bank hamarosan felállítja azt az eszközkezelőt, amely a kereskedelmi bankok problémás kereskedelmi ingatlanhiteleit veszi majd át, a hivatalos nevén Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. (MARK Zrt.) 100 százalékos tulajdonosa az MNB lesz – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa által megvitatott és elfogadott novemberi pénzügyi jelentésből.
A dokumentum szerint a monetáris tanács 300 milliárd forintos, 10 éves hitelkeretet hagyott jóvá a cég számára, amelyből várhatóan a problémás kereskedelmi ingatlanhitelek könyv szerinti értéken 800 milliárd forint körüli potenciális portfoliójának jelentős részét fel lehet majd vásárolni.
A szerdán Budapesten bemutatott pénzügyi stabilitási jelentésből kiderül, hogy az első fél évben tovább javultak a hazai hitelezési folyamatok, amelyekhez érdemben hozzájárultak a jegybanki alapkamat-csökkentések, illetve a kis- és középvállalkozások esetében a növekedési hitelprogram élénkítette a hitelezést.”
Véleményünk: Amennyiben jól értelmezzük ezt a hírt, – s itt szó sincsen a lakossági hitelekről, s a napi árfolyamon történő kötelező forintosítás miatt várhatóan bekövetkező tömeges bedőlésekkel fenyegetett devizások megsegítéséről, – csakis a csődbe ment vállalkozásokról, – úgy ebben az esetben egy nem akármilyen burkolt államosítási folyamatnak lehetünk a tanúi majd az elkövetkező időkben.
Amely igaz nem kevés pénzbe; 300 milliárdba kerül, – ám ennek révén az állam számtalan tönkre ment, vagy éppen a tönk szélén álló vállalkozás fölött szerzi meg a pénzügyi ellenőrzést, nota bene: tulajdonjogot, – ezekkel szaporítván a kormányzati befolyás alatt álló cégek számát, – melyek idővel jelentősen növelhetik fideszes kormányzat gazdasági erejét.
Nos, ha ezt a rövidhírt valóban így kell értelmezni, – azt kell mondanunk rá: egész ügyes. Ám lehet, hogy ezt mégsem kellene nevezni államosításnak. Amíg az állam ennyire kapitalista, – úgy az államosítás kifejezés is oximoronnak tűnik, – mindössze tulajdonosváltás történik majd.
Egész ügyes
SzRTI