Megtörtént az újabb lépés, amivel a NATO megszegte híres "történelmi fogadalmát" arra vonatkozóan, hogy a Szovjetunió felbomlását követően "egy lépést sem tesz keletre", vagyis nem terjeszkedik tovább a kelet-európai országokra. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Lengyelországba érkezve bejelentette, hogy a szövetség "bárhol a világon" bevetheti csapatait.
Hídfő.net | Jens Stoltenberg
Stoltenberg Lengyelországba érkezését követően a TVP tévécsatornának nyilatkozott, és úgy tűnt, nem lát semmi olyan - se erkölcsi, se logikai vagy katonai - tényezőt, ami a NATO további terjeszkedése ellen szólna. Stoltenberg az ukrán válságról nyilatkozva elmondta, hogy a NATO fokozza aktivitását keleti határain, valamint újból hivatkozott a gyorsreagálású egység létrehozására. Ennak a gyorsreagálású erőnek -nemhivatalosan- az lenne a lényege, hogy a kelet-európai országokat a NATO oldalán vonja be az Oroszország elleni fegyveres konfliktusba, valamint lehetővé tegye jelentős számú NATO-haderő állomásoztatását a kelet-európai országokban, aminek a valószínűsíthető kiugrási kísérletek megakadályozásában lesz majd jelentősége.
Jens Stoltenberg volt norvég kormányfő október 1-jén vette át a főtitkári posztról távozó Anders fogh Rasmussen helyét. Rasmussen főtitkársága alatt a NATO lebonyolított egy forradalmi hullámot Észak-Afrikában, megkezdte Szíria destabilizálását, eltávolította hatalmából a legitim ukrán kormányt, eközben fokozta kelet-európai jelenlétét és haderő-összpontosítást végez az orosz határon. Jens Stoltenberg azon bejelentése, hogy a NATO haderőt "bárhol a világon" bevethetik, azt mutatja, hogy a következő években az atlantista tömb a korábbinál agresszívabb módon folytatja az eurázsiai régió destabilizálását. Orosz katonai szakértők szerint a NATO két éven belül nyílt katonai offenzívát kezdhet Oroszország ellen.


http://www.hidfo.net/2014/10/06/stoltenberg-nato-barhol-vilagon-lecsaphat