Joe Biden amerikai szenátor két egymást követő nap kellett bocsánatot kérjen az Egyesült Államok "Iszlám Állam" ellen létrehozott koalíciójában résztvevő szövetségesektől.
Vasárnap Joe Biden az Egyesült Arab Emírségektől kért elnézést, amiért azt állította, hogy az ország támogatja a terrorizmust Szíriában. A Fehér Ház szerint az alelnök Mohamed bin Zajed sejkkel, Abu Dhabi koronahercegével folytatott telefonbeszélgetést, ekkor "ejtette el" a fent említett vádakat.
Hídfő.net | Joe Biden
Szombaton az amerikai alelnök arra kényszerült, hogy magyarázkodjon Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, aki az Egyesült Arab Emírségekhez hasonlóan bocsánatkérését követelte. Joe Biden csütörtökön a Harvard Egyetemen tartott beszédében ugyanis azt mondta; "Szíriában Washington közel-keleti szövetségesei kezdenek a fő problémává válni. Törökország, Szaúd-Arábia és a Egyesült Arab Emírségek olyannyira meg akarták dönteni az Asszád-rendszert, hogy több millió dollárnyi és több ezer tonna fegyvert voltak hajlandók adni bárkinek, aki hajlandó volt harcolni a kormányerők ellen."
Ugyanakkor az eset lényege nem a Joe Biden által mondottak, vagy a közel-keleti országok válasza. Korábban soha nem történhetett volna meg, illetve nem maradhatott volna következmények nélkül olyan eset, hogy az USA globális erőihez viszonyítva gyenge térségi országok követelő hangnemben mondanak bármit is egy prominens amerikai politikusnak. Az a tény, hogy most megtörtént, azt mutatja, hogy az Egyesült Államok súlyos veszteséget szenvedett a globális diplomáciában kivívott pozícióiból. Az USA diplomáciai helyzete egyre romlik, a fenti eset azt mutatja, hogy ma már kisebb térségi hatalmak is követeléseket mernek megfogalmazni az amerikai külügy felé.


http://www.hidfo.net/2014/10/06/az-usa-diplomaciai-helyzete-egyre-romlik