Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter nyilatkozata szerint a 10 napja Berlinben kialakított, 6 hónapra szóló, úgynevezett téli megállapodáscsomag révén nemcsak Ukrajna őszi-téli gázellátását oldhatnák meg, hanem az európai fogyasztóknak történő megbízható szállítást is. A megállapodáscsomag tervezete szerint a Gazprom kötelezettséget vállal arra, hogy márciusig 5 milliárd köbméter földgázt szállít Ukrajnának, ezer köbméterenkénti 385 dolláros - ez így is 100 dollárral/1000köbméterenként méltányosabb ajánlat a reális ártól - áron. Feltéve, hogy a földgáz árát Ukrajna előre kifizeti, és a Gazprom további szállításokat is teljesít, ha az ukrán fél ezt igényli.

A megállapodás másik része a rendezetlen számlákról szól. Ebben az ügyben a stockholmi döntőbíróság mondja ki a döntő szót, amelynek ítélete 2015-ben várható. Az ukrán fél azonban addig is átutalja azt az összeget, amellyel szerinte tartozik. Ennek értelmében Ukrajna október végéig 2 milliárd dollárt átutal az orosz félnek, az év végéig pedig további 1,1 milliárd dollárt. Az orosz állami energetikai cég kötelezettsége az 5 milliárd köbméter leszállítására akkor lép érvénybe, amikor az első - 2 milliárd dolláros - részlet megérkezik.
Az ukránok szemmel láthatóan még gatyáznak vagy spekulálnak, ahelyet, hogy vennék a jobbik eszüket. Jurij Prodan ukrán energiaügyi tárcavezető ma Kijevben azt közölte, hogy majd a jövő héten fogják megvitatni és egyesíteni a gázszállításokkal kapcsolatos orosz és ukrán javaslatokat. Európa sohasem tanul; Az orosz jótétemény fejében - hogy még lejjebb nyomják az árakat - paktumot kötött a viszonylag stabil euro és a bukott dollár az orosz rubellel szemben, hogy gyengítsék azt. Gratulálunk, így kell ezt a zsidóbecsületű köpönyegforgatóéknál...

Gölöncsér Miklós