A "December elseje" nevű szabadkőműves páholy nyílt felhívásában felszólította az ukránokat, hogy haljanak meg a délkeleti fronton. Az Ukrajnában civil szervezetként bejegyzett, az EuroMajdan (nyugatosság) eszméjét képviselő szabadkőműves szervezet tagja nyílt felhívást tett közzé, amiben kifejti, hogy szerinte mindenkinek a fronton a helye, az emberek minden energiájukat a háború szolgálatába kell állítsák.
Hídfő.net | Jevgyenij Svercsuk
A Jevgyenij Szvercsuk által jegyzett felhívásban az áll, hogy "Az az ember, aki ma otthon biztonságban megbújik, szemen köpi és elárulja azokat, akik a fronton minden nap az életüket teszik kockára Ukrajna függetlenségéért." - a szabadkőművesek ugyanakkor nem csak az ukrán nacionalizmust táplálják, de oroszellenes uszítást is folytatnak. "A Kreml ma sem különbözik semmiben az akkori időktől, Sztálin és Putyin-király közt nincs lényegi különbség. A agresszió, megtévesztés, hazugság és cinikus kegyetlenség nem ismer határokat. Ugyanaz az őrült cél - elfoglalni külföldi területeket. Dicsőség nektek patriótáknak, akik készen álltok és fegyvert fogtok a szülőföld védelmére. Szégyen azokra, akik saját földjükön sem ismerik fel az ellenséget. Birkákként terelnek titeket."
A szabadkőművesek szerint az Ukrajnában élő etnikai oroszok ellenség, amit meg kell semmisíteni. Ugyanakkor látható az is, hogy a felhívást megfogalmazó Jevgyenij Svercsuk személyében egy újabb nyugati ügynök aktivizálódott.
Svercsuk 1961-ben menekült el a Szovjetunióból, életének jelentős részét nyugati országokban töltötte. Az országot jelenleg irányító személyekhez hasonlóan a kijevi atlantista puccs idején tért vissza Ukrajnába, hogy háborús uszítást folytasson. Az Egyesült Államokból frissen hazaérkezett szabadkőműves most olyanokat mond az ukrán fiataloknak, hogy "Ma senkinek nincs választása. A menekülés árulás, ami rosszabb mint a halál. Méltóságteljes és szép halál a frontra menni és a szülőföldért meghalni."
Ha valaki közvetlen felelőssé tehető a délkelet Ukrajnában zajló megtorló akciókért, az nem csak a parancsokat közvetlen kiadó személy, de a fent említett szabadkőműves szervezet, ami nem csak nyílt háborús uszítást végez, de mindezzel morálisan megalapozza az orosz civilek meggyilkolását. A délkelet Ukrajnában feltárt tömegsírok esete igazolja, hogy az ilyen "prominens" személyek nyilatkozatainak kézzelfogható következménye is van.


http://www.hidfo.net/2014/10/06/szabadkomuvesek-haborus-uszitast-folytatnak-ukrajnaban