Az elmúlt napokban egyre fokozottabb harci cselekmények történnek az Ukrajnától elszakadó területek határain. Olyannyira, hogy Kijev most 80 orosz katonát hívott Ukrajnába tovább erősíteni az EBESZ alakulatokat, melynek feladata lenne, hogy elválassza a feleket egymástól. A jelenleg kétoldalúan elfogadott tűzszünet legfőbb akadályai azok az ukrán félkatonai alakulatok, amelyek nem fogadják el a megállapodást és továbbra is harcban állnak. Az egyik ilyen gócpont a donyecki reptér, ahonnan már régen ki kellett volna vonulnia az ukrán félnek, az oda befészkelt zsoldosok azonban nem hajlandóak elmenni.
Szakértők egybehangzó véleménye, hogy valószínűleg a nekik parancsot adó érdekkör nem engedélyezi a terület feladását, mert ha a kormány parancsolna nekik, akkor már vissza kellett volna vonulniuk. Ezek szerint Ukrajnában több olyan alakulat harcol és képez komoly fegyveres erőt, amelynek nem a kormány parancsol. A rosszabbik feltételezés az, hogy a kormány nem tartja be a megállapodást, és titkos parancsra maradtak ott és harcolnak tovább az alakulatok. Ez utóbbit több más helyszínen történtek is alátámasztani látszanak. Donyecktől délre a DNK hadserege visszavonult a megegyezett mélységig (15 km), feladva ezzel az egyik autópálya felett már megszerzett ellenőrzést, amire válaszul az ukránok nem visszavonultak 15 kilométert, hanem visszafoglalták az autópályát.
Debalcevo felett pedig, kihasználva a milícia megegyezés szerinti visszavonulását, kiszélesítették az ellenőrzést a már korábban elvesztett bevezető autópályán, és hatalmas mennyiségű utánpótlást halmoznak fel a városban. Ezen a helyen egyébként minden nap városharcok folynak, a milícia - tapasztalva az ukránok viselkedését - nem vonult ki a város keleti részeiből, hanem megerősítette állásait.
A tengerparton is kiújultak a harcok. A helyi orosz erők elsüllyesztettek két kisebb ukrán járőrhajót, de összetűzések voltak Mariupol előtti ellenőrzőpontoknál is. Az elmúlt napokban a DNK egész határterületén voltak összetűzések, és tucatnyi falut lőtt az ukrán tüzérség. A jelentések szerint módszeres infrastruktúra rombolás folyik. A gázelosztók, vízművek, víztornyok, elektromos hálózat szisztematikus rombolása zajlik. Ilyen jellegű rombolást csak akkor hajt végre hadsereg, ha tudja, hogy az adott területet végérvényesen elvesztette.
Egy fontos vélemény
Leonyid Habarov, nyugállományú ezredes egy riportban kifejtette véleményét a jelenlegi ukrajnai konfliktusról.
Hídfő.net | Leonyid HabarovAz ő véleménye pedig jelentősnek mondható, mivel Habarov ezredes 40 éve katona, több háborút harcolt végig, volt irányító, képzett tiszteket, tiszthelyetteseket, az általa megalapított katonai iskola a legelismertebb Oroszországban. Leonid Habarov ezredes kifejtette, hogy katonaként kötelessége Donbasszba menni. Jelenleg is eljárás folyik ellene, mert szembehelyezkedett a volt hadügyminiszterrel és a vádak szerint ellene szervezkedett (aki szintén eljárás alatt áll azóta), így nem tudja elhagyni lakóvárosát, de már kérvényeket írt, hogy mehessen szabadon a Donbassz régióba.
Az ezredes kifejtette továbbá, hogy az orosz csapatok számára Donbasszban már nincs messze a győzelem. Nagyon nehezen, sok hősiességgel és áldozattal, de a helyzetük jobb mint az ukrán haderőé. Sokat kell tanulniuk és megfelelő segítséggel még kevesebb lenne a veszteségük, de jó helyzetben vannak. Az ezredes szerint Odessza és Harkov előtt nem szabad megállni, és nem is fognak, ha az ukránok újrakezdik a harcokat. Kijev azonban kényszerpályán van, kénytelen lesz újrakezdeni. Habarov egyértelműen és biztosan állítja, 40 háborúban és katonaságban töltött év tapasztalata szerint, hogy ilyen helyzetben a háború folyni fog tovább, és hatalmas mészárszékké fog válni. A jelenlegi ingatag béke az utolsó lehetőség, de nem fognak élni vele sokáig.


http://www.hidfo.net/2014/10/06/helyzetjelentes-novorosszija