Spanyol-olasz licit-harc a brazil GVT telekommunikációs vállalatért

A bújtatott  BIZTONSÁG különösen fontos volt Brazíliában. Hiszen a nyugati média mindig a fogást kereste a tömegeket hergelve a nem éppen atlantistapárti Brazílián a VB kezdete előtt...emlékezettek a riogatásokra. A futball-világbajnokság idejére ugye százezrek érkeztek a dél-amerikai országba. Rio de Janeiro városa ráadásul a hegyek és a tenger szorításában fekszik. Miközben rengeteg biztonsági kamera figyeli az utcákat és a közlekedést, az embereket is megkérték külömböző előnyök kíséretében, hogy egy mobilalkalmazás segítségével vegyenek részt a hatékonyabb biztonsági rendszer megteremtésében.
Az egyik alkalmazás a RESCUER, amit német kutatók fejlesztettek a Fraunhofer Intézetben.
Az "európai partnerségi project" célja Brazíliával, hogy krízis- és vészhelyzetek kezelésére találjon hatékony megoldást és erre jó ürügy volt a VB.
A rendszer a mobiltechnológián alapul. Előnye, hogy ma már sok ember zsebében lapul erre alkalmas készülék.
- Az emberek mobiljairól adatok kerülhetnek be a központi rendszerbe, amit a sürgősségi szolgálatok és az irányítóközpont is lát. Akár egyetlen telefon adatait is kiválaszthatják, ha szükséges, illetve sok telefon adatai segítségével alkothatnak teljes képet egy rendkívüli helyzetről. Például amikor kiszámíthatatlanul alakul a tömeg mozgása, egyes helyeken hirtelen sokan tömörülnek össze, máshol megritkul a tömeg. Tűzeseteknél, robban(t)ásoknál, hirtelen eseményeknél – monda a Jörg Dörr, a fejlesztők vezetője.
A mobilokról érkező adatokat szűrni, összeilleszteni és elemezni kell a segélyközpontokban, hogy gyorsabban születhessenek döntések a hatékonyabb válaszlépésekről. A gyors reakció "életeket" és hatalmi poziciót menthet. A project segítségével az is tanulmányozható, hogy hogyan használják az emberek a mobiljaikat stressz idején.
- Németországban szintén tesztelik a rendszert, olyan helyeken, ahol sok ember gyűlik össze. Szükségünk van azonnali visszajelzésre az alkalmazásról. A jövőben a rendszer hatékonyan segítheti a közbiztonság erősítését és az információ egyidejű ismeretével a sürgősségi központok együttműködését – magyarázta Jörg Dörr.
Gölöncsér Miklós