
Ez zavart egy ottani design szakos 
diákot, Solveiga Pakstaite ötletének alkalmazása  segíthetne csökkenteni
 a mennyiséget. Egy okoscímkéről van szó.
- Ez egy bioreaktív szavatossági címke,
 ami megmutatja, hogy a csomagolás belsejében lévő élelmiszer  milyen 
állapotban van. A frissességet egy zseléréteg képes érzékelni,  ami egy 
párnázott felszín alatt van. Azért ideális a zselé, mert  természetes 
anyag, és bomlása ugyanúgy zajlik, mint az ételé. A zselé  keményebb, 
amikor friss, és olyankor a párnázott felszínt nem tudjuk  benyomni. De 
veszítve frissességéből visszaalakul folyadékká, és akkor  az ujjunkkal 
könnyen benyomható a címke felszíne. Amikor teljesen be  tudjuk nyomni, 
akkor már nem biztonságos az étel fogyasztása –  magyarázza az indikátor
 működési elvét Solveiga Pakstaite.
A címkében zajló bomlási folyamat 
sebessége megegyezik az étel  romlásával. A zselé koncentrációjának 
változtatásával bármilyen jellegű  biológiai anyag bomlásához igazítható
 a címke.
- Bármilyen romlandó anyag állapotának 
pillanatnyi ellenőrzésére  alkalmas a módszer, nemcsak ételek esetében. 
Akár szervek szállításánál  is ellenőrizhető így, hogy megfelelőek-e a 
körülmények. Alkalmazható  gyorsan romló anyagoknál is, ha nem 
lehetséges megkóstolni az adott  terméket. Minden olyan területen 
használható a módszer, akár gyorsan  vagy lassan jár le az adott anyag 
szavatossága – beszél a lehetőségekről  Solveiga Pakstaite.
A bioreaktív címke nem máról holnapra 
kerül széleskörben a termékekre, de az élelmiszerek szavatossági 
idejének feltüntetése már most szigorú szabályok szerint történik 
világszerte, mégis az egyik legvirágzóbb "államilag támogatott" fekete 
üzletág az élelmiszer(szavatossági)hamisítás.
Bakta Lóránt
 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése