Belorusszia, Kazahsztán és Oroszország tárgyalásokat folytat a SWIFT fizetési rendszer alternatívájának mihamarabbi beiktatásáról, melynek során a nemzeti fizetési rendszereket fejlesztenék tovább, hogy az közös szabályozással alkalmas legyen a nemzetközi szintű használatra is. Belorusszia Nemzeti Bankjának elnöke, Szergej Dubkov szerint a vámunió tagállamai együttműködhetnek olyan módon, hogy a nemzeti fizetési rendszerek egyesítésével létrehoznak egy közös rendszert, amely a SWIFT nemzetközi alternatívája lesz. Elmondása szerint a BelCard (Belorusszia nemzeti fizetési rendszere) alkalmas erre a feladatra, és a tagállamok közt egy bankközi együttműködés kialakításával olyan fizetési rendszer jön létre, amely a nyugati országok beavatkozása és rálátása nélkül működteti a pénzmozgásokat azokban az országokban, melyek csatlakoznak ehhez az együttműködéshez.
Hídfő.net | Szergej Dubkov
Dubkov hangsúlyozta, ez a rendszer nem a Visa és MasterCard rendszerei ellen épül, hanem a tagállamok pénzügyi biztonságának garantálására. Miután bebizonyosodott, hogy érdekellentét esetén a SWIFT rendszer a nyugati országok politikai nyomásgyakorló eszközévé válhat, Kína is előlépett saját fizetési rendszerével. Ez a UnionPay, amely Kína saját válasza a keleti országok pénzügyi biztonságának megingatására tett kísérletek ellen.
Az eurázsiai vámunió országai azonban nagyobb léptékben gondolkoznak, és nem elégszenek meg saját pénzügyi biztonságuk nemzeti szintű szavatolásával. Ehelyett egyetlen közös rendszer fog működni az Eurázsiai Gazdasági Unió területén, amire a nyugati érdekeltségeknek nem lesz rálátása, így abba a politikai/gazdasági érdekek ütközése esetén beleavatkozni sem tudnak.
Dubkov azonban azt is kiemelte, hogy az új fizetési rendszer összehangolása a vámunióval egy igen nehéz feladat, melynek kivitelezése ennek megfelelően időt igényel. Az irányvonal azonban egyértelmű: Oroszország, Belorusszia és Kazahsztán úgy döntött, hogy akkor is garantálni akarják saját állampolgáraik számára a saját pénzeikhez hozzáférést, ha Washington politikai okokból lekapcsolja a SWIFT rendszert. Egy ilyen helyzetben ugyanis nem csak a bankközi átutalásokat tudják lehetetlenné tenni az amerikaiak, de magakadályozhatják, hogy az állampolgárok saját fizetésükhöz hozzáférjenek a bankautomatákból, vagy tetszőlegesen blokkolhatnak minden bankkártyás fizetést, ha azt akarják, hogy egy országban tömeges felháborodás, forrongás legyen.
Látható, hogy az Eurázsiai Gazdasági Unió már születése pillanatában egy igen komoly kihívással néz szembe. Ez a kihívás azonban leküzdhető az együttműködésre törekvéssel. Egy ilyen alternatív fizetési rendszer Magyarország számára is immunitást jelentene az amerikaiak pénzügyi machinációival szemben. Lényegesen könnyebb lenne kezelni egy amerikai nyomásgyakorlást vagy felforgató akciót, ha Magyarország is mihamarabb az Eurázsiai Gazdasági Unió tagjává válna.


http://www.hidfo.net/2014/10/25/hazank-szamara-aktualis-alternativan-dolgozik-vamunio-harom-nagy-bankja