Egyre súlyosabb harcok robbannak ki ismét Kelet-Ukrajnából kiszakadó Új-Oroszország területén. A jelenlegi állapot már semmiképpen sem nevezhető tűzszünetnek. Napi szinten 10-15 civil hal meg, 19-én a milícia 10 katonája esett el. A mellékelt térkép mutatja, hogy egy nap alatt hány helyen történtek összecsapások. Az ábra csak a jelentősebb összetűzéseket mutatja.
Az elmúlt napok rendkívül véres és heves összecsapásokkal zajlottak. 18-án Donyeck városába négy közepes hatótávolságú rakéta csapódott be (Tocska-U). Három célt tévesztett, egy azonban elpusztított egy kisebb vegyi üzemet. A halottak számáról itt még nincs jelentés. A nagy erejű rakétákkal folytatott támadás azóta is napi szinten megismétlődik.
Donyeck irányába, a repülőtér újbóli elfoglalására két irányból indítottak támadást az ukránok; észak felől rakétacsapás után könnyebb járművekkel, nyugati irányból harckocsikkal és páncélozott járművekkel. Az északi csoportokat felszámolták, majd ellentámadásban elpusztították a rakétás egységeket, és 3 tüzérségi állást. A harckocsikkal a "Motorola" egység vette fel a harcot. Az ukránok mélyen be tudtak hatolni a város irányába, de az előrehaladással együtt elfogytak a járműveik. 22 páncélozott jármű, köztük 6 tank semmisült meg. Donyecktől délre szintén összecsapások voltak, ezek jobbára ellenőrzőpontokért folytak. Azóta az ukránok folyamatosan lövik a várost, több civil áldozata van. Hasonló intenzitással lövik Donyeck északi határfalvait is.

Debalcevó környékén is jelentős harcok kezdenek kibontakozni. Az ukrán tüzérség rakétás egységekkel napokon keresztül lőtte a környező falvakat, miközben dél-keleti irányban terepen igyekeztek területeket foglalni. Az elmúlt két napban a Donyecki Népi Köztársaság hadserege észak felől egyre nagyobb nyomás alá helyezi a várost. Debalcevóban az ukránok elhúzódó városharcokra rendezkedtek be, kihasználva a tűzszünet nyújtotta lehetőségeket hatalmas mennyiségű utánpótlást halmoztak fel itt. Ennek ellenére a milícia sikeresen veszi fel a harcot a város északi felén. A tegnapi nap - több napos harc után - csendesebben telt el.
Luganszk környékén is harcok bontakoztak ki. A várostól északra tüzérségi párbajban lőtték egymást a felek. Luganszkot Szeverodonyeckel összekötő útvonal 30 kilométeres hosszában végig harcok robbantak ki. A tűzszünetet követően az ukránok önkényesen a megegyezésekkel szembemenve már a milícia kezén lévő útvonalon ellenőrző pontokat építettek és Luganszk irányában felvonulási mélységet igyekeztek elfoglalni. A milícia 18 án támadást indított a saját területén lévő ellenőrzőpontok ellen. Az ukránok tankokkal igyekeztek az ellenőrzőpontokat megvédeni, de az útvonal teljes hosszán vereséget szenvedtek. A tűzszünet nemcsak az ukránoknak volt hasznos, a milícia is képezte a harcosokat és feltöltötte a készleteit. Az összecsapásban az ukránok bevetették a 95-ös légi szállítású ezredet, a 24. gépesített dandárt, a 8. ezredet, és az AIDAR különleges erők zászlóalját. Az ukránok jelentős erőkkel ellentámadásba kezdtek, de a támadás hamar szétszakadozott, köszönhetően az orosz erők taktikájának, amelynek célja egymástól szétszabdalni a támadókat - emellett rádiózavarást is használnak. A szétszakadt egységeket katlanokba zárják és felszámolják. Ebben a két napban az ukránok jelentős veszteségeket szenvedtek. Amiatt, hogy az ukrán erők a megállapodások szerinti útzár feladások helyett ellentámadt indítottak, válaszul a DNK erők felszámoltak további három ellenőrzési pontot, rakétás egységekkel szétlőttek egy csapat összevonási körzetet Luganszktól északra, valamint előrenyomulásokat folytattak Szeverodonyeck irányába.
A Donyecki Népi Köztársaság hadserege felállított a hivatalos határőrséget, és három határáteresztő pontot teljesen hivatalos körülmények között kezdett el működtetni. Sztarobecsevó alatt a katlanba zárt ukrán erőket teljesen felszámolták, és jelentős számú eszközt zsákmányoltak. A valós helyzetet mutatja, hogy az újorosz harcokat ábrázoló térképeken idáig jelölték a megállapodások szerinti határvonalakat és visszavonási határokat, mára ezek eltűntek. Vagyis a donyeckiek újra a háborús állapotok szerint jelölik a térképeket. Jelentős partizán tevékenység kezd kibontakozni egész Kelet-Ukrajnában, Odesszától Harkovig, mélyen a frontvonalak mögött. Tegnap Kramatorksztól délre egy ukrán ellenőrzőpontra mértek csapást nagy erőkkel és pusztították el az ott felhalmozott járművekkel és anyagokkal együtt.
http://www.hidfo.net/2014/10/21/ez-mar-nem-fegyverszunet


A tegnapi és az éjszakai Donyeck elleni terrortámadások – nem túlzás – komoly nemzetközi visszhangot váltottak ki. A kijevi latorhatalom nemcsak hogy civil “célpontokat” támadott (mintegy százharminc ember halálát okozva) hanem tette ezt tiltott fegyverek bevetésével. Az események miatt Moszkva összevonta szemöldökét, és kifogásolta Nyalókakirály rezsimjének eljárását. Lavrov orosz külügyminiszter szerint a dolgokat meg kell tárgyalni!

A népköztársaságiak ezidőszerint legkevésbé a beszéd hívei.
Valcman pribékbandái a “fegyvernyugvás” ideje alatt eég szépen kiegészítették erőiket, és most minden fronton elég erősnek érzik magukat valami eredmény kicsiholására.
Nyikisino, Redkodub, Kruglik, Csjernuhino és Gyjebalcsevo környékén egész délelőtt és ma délután (moszkvai idő szerint 17 óráig) heves harcok dúlnak.
férkDonyeck nehézfegyverekkel való bombázása tovább folytatódik. Eduard Baszulin az egyesített miliciák helyettes parancsnoka jelentése szerint “Marinyka” és “Petrovszkij” kerületekben valcmanista hordákkal vívtak ma délelőtt utcai harcokat. A parancsnokhelyettes szerint tucatnyi bérgyilkossal végeztek, és felszámolták a bűnbandákat.
A repülőtéren zajló csatározásokban tizenkét latorral végeztek az önvédelmisek. Hat zsoldos megsebesült, és fogságba esett.
Az alábbi (legutolsó állapotokat tükrőző) térképen az északi mezőből kiemelendő a Szlavjanoszerbszk – Bahmutovka térségbe “becsalt” valcmanisták körbezárása. Itt is kialakult ma késő délutánra egy kis “helyi katlanocska”.
Az északkeleti határkiszögellésben lévő Krasznaja Talovka falu mellett pedig a helyi “partizánok” zártak ostromgyűrűbe egy latorbandát, amelyek roppant óvatlan módon csörtettek Oroszország irányába!
férc
Most aztán se előre se oldalvást nem tudnak haladni, mert három irányból Oroszország veszi őket körbe, a legrövidebb hátsó szakaszt viszont lezárták a “partizánok”.


http://balrad.wordpress.com/2014/10/21/moszkva-hummog/