A benyújtott adócsomagba rejtve található egy olyan rész, amely a kollektív befektetési formák különadójáról rendelkezik. Ezek szerint "adókötelezettség terheli azt a kollektív befektetési formát, amelynek befektetési jegyeit Magyarországon székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező, a kollektív befektetési formákról és kezelőikről, valamint egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2014 . évi XVI. törvény szerinti forgalmazó forgalmazza".




Az adó alapja a forgalmazói díj, vagyis "a forgalmazónak a befektetési szolgáltatási tevékenységére tekintettel a kollektív befektetési forma által közvetlenül, vagy a befektetési alapkezelő által az alapkezelői díjon keresztül fizetett jutalék, díj 2014. évre megállapított összege". Az adó mértéke az adóalap 25%-a.

Érdemes tudni azt, hogy az alapkezelési díjak nemcsak azt a költséget tartalmazzák, amely a vagyonkezeléshez kötődik, hanem azokat is, amelyek a forgalmazáshoz, méghozzá, ha a költségeket megfigyeljük, akkor ez utóbbi rész jelentős részarányt képvisel. Piaci becslések szerint az átlagos költségterhelése az alapoknak 1,5% körül lehet, ennek körülbelül a fele lehet forgalmazói díj, bár nagyon eltérő megoldásokkal is találkozhatunk a piacon.
A nemzetgazdasági miniszter ma bejelentette a 2015-ös adócsomag részleteit, ami még a mai nap folyamán elérhetővé is válik. Az szja-ban és a társasági adózásban nem lesznek nagy változások, a házasságkötéseket adókedvezménnyel ösztönzi a kormány, a kétgyermekes családok adókedvezményét fokozatosan növeli. Tájékoztatásából az is kiderült, hogy a kormány továbbra is kíméletlen a különadóval sújtott szektorokkal szemben, változatlanok maradnak a különadók, sőt. A távközlési különadó kiterjesztésére készül a kormány. Az áfacsalás elleni küzdelem néhány új elemét is felvázolta a miniszter.
Fontosabb részletek
  • Nincs egy számjegyű szja-kulcs, egyelőre
  • A társasági adókulcsok is megmaradnak (500 millió forintos adóalapig 10%, e felett 19%)
  • A különadók megmaradnak, a bankadóból a bankok nem kapnak kedvezményt, egyelőre
  • A második gyermek után járó adókedvezményt fokozatosan, 4 év alatt duplázza meg a kormány
  • A foglalkoztatást ösztönző programok folytatódnak
  • A társasági adóalapból jövőre már azok a cégek is igénybe vehetnek kedvezményt, amelyek a felsőoktatást támogatják
  • A mezőgazdaságnak több intézkedéssel kedveskedik a kormány (az 5%-os áfakulcsot más hústermékekre is kiterjesztik)
  • Az áfacsalás ellen újabb lépéseket tesz a kormány, így például jön az elektronikus közúti árufigyelő rendszer
  • Az is biztos, hogy jövőre kiterjesztik az online pénztárgépek rendszerét
adó5
Jön az internetadó (Itt megmérheti, ön mennyit fogyaszt.) (Az alábbi kalkulátoron pedig: http://jimmi.hu/internetado/ máris hozzávetőlegesen ki lehet számolni a leendő adó mértékét. + az alapdíj!)
Az adócsomagban szerepel a távközlési adóról szóló törvény módosítása, melynek értelmében a távközlési adót kiterjesztik az internetszolgáltatásra. Az adót az adatforgalom alapján kell megfizetni, minden megkezdett gigabyte 150 forintba kerül majd. Az NGM részéről már közölték is: 20 milliárd forint folyhat be az "internetadóból".Jön a lex OTPLényegét tekintve nem változik a banki különadó szabályozása 2015-ben, vagyis a bankoknak továbbra is a 2009-es korrigált mérlegfőösszegük alapján kell fizetniük. Az OTP számára kedvező változás azonban, hogy bizonyos ukrajnai veszteségei után 5 milliárd forinttal csökkenhet a bank egyébként 29,8 milliárd forintos 2015-ös adófizetési kötelezettsége. Ilyen a zsidószerencse...

Változik az életbiztosítások adózása is
Mint ismeretes, idén év eleje óta 20%-os adókedvezmény jár a január 1-je után kötött nyugdíjbiztosításokra befizetett díjak után. Az idei tapasztalatok alapján pontosítja a kedden benyújtott adótörvény-javaslat a nyugdíjbiztosítás fogalmát, és számos technikai jellegű korrekciót tartalmaz. A válság korábbi éveiben népszerű teljes életre szóló (whole life) életbiztosítások adójogi előnye pedig 2017 után megszűnik.
A pálinka visszakoz
Az adótörvényeket változtató, a parlamentnek ma benyújtott csomag a pálinka bér- és magánfőzéssel, illetve a pálinkára vonatkozó jövedéki adózással kapcsolatban több jelentős mértékű változtatást is tartalmaz. Ezek alapján elmondható, hogy lényegében visszavonulót fújt a kormány a 4 évvel ezelőtti pálinkás "szabadságharcban", hiszen megszűnik a tömény szeszes italokra alkalmazott differenciált jövedéki adómérték. A gyakorlatban a 0%-os jövedéki adókulcs a bérfőzésre a vonatkozó adókulcs 50%-ára emelkedik, a magánfőzés esetén pedig egy minimális, jelképes átalányadó mérték lép életbe januártól.

Bíró Dalma összeállítása



Országunkban megszorítás? Ugyan kérem!

Új adótárgyakat talált ki a kormány a parlament elé benyújtott törvénycsomagban. Jövőre a szappan, a sampon, a mosószer után is termékdíjat kell fizetni. Kivetik ezt a sápot valamennyi kozmetikai szerre, a dezodorokra és még a lakásillatosítókra is.
A kormány adóterve lecsap a művirágokra, jövőre ezekre is termékdíjat kell fizetni. Ennél alighanem nagyobb csapás lesz, hogy ezután az irodai papírra is kiveti ezt a díjat a kormány. A felsorolt termékkör elég bő, így nem egyszerűen a másolópapírok után kell fizetni, hanem a jegyzettömbök, iratrendezők, mappák után is.
A kormány terve szerint bevonják a termékdíjas körbe az „egyéb vegyipari termékeket”. Ezek körébe tartoznak többek között a kiskereskedelmi forgalomba szánt mosószerek, öblítők, mosogatószerek, tisztítószerek, tusfürdők és sampontok. A szappanok, felületaktív anyagok, mosószerek után az adótétel 11 forint kilónként, míg a a szépség és testápoló készítményekre 57 forintos díjat vetnek ki. Az irodai papír kilónként 19 forintot csenget majd a költségvetésbe.
A művirágra nagyon haragudhatnak az előterjesztők, mert kilónként 1900 forintos termékdíjat vetnek ki rá, ami szakemberek szerint jószerivel fojtóadónak számít, azaz akkora díjat vet ki rá, ami a legális forgalomból akár ki is szoríthatja ezt a termékcsoportot, vagy legalábbis minimalizálhatja a forgalmát.
(vg.hu)