2014. október 21., kedd

Az nevet, aki utoljára nevet - Putyin megnyerheti a csatát, de a háborút nem (Inkább imádkozzanak, hogy minél később legyen London, Párizs és Róma lerombolása, amit valószínűleg Putyin cárnak kell megtennie a fatimai elhallgatott üzenet szerint.)

A történelemben nem mindig az nyer a végén, aki az elején is nyert – mondta a Bloombergnek Ryszard Schnepf, Lengyelország washingtoni nagykövete, arra utalva, hogy véleménye szerint hosszú távon Vlagyimir Putyin és orosz kormánya vesztesen jönnek majd ki az ukrán konfliktusból.

A diplomata úgy látja, Putyin tönkreteszi nemcsak a saját megítélését, de Oroszországét is, ami miatt hosszabb távon el fogja veszteni az orosz választók támogatását. Ha a demokratikus világ egységes marad, makacsul, kitartóan fenntartja a szankciókat és a politikai nyomást, hogy Oroszországot zárják ki a diplomáciai fórumokról, az orosz társadalom rá fog jönni, hogy jobb a demokratikus közösség részeként élni, mint azon kívül – mondta Schnepf az újságíróknak.

Bár egyelőre nem látszik, hogy az orosz vezetés döntéseire hatással lettek volna a szankciók, de „gazdasági és pszichológiai hatásai miatt hosszú távon nem marad majd el az eredmény”. Ehhez persze az kell, hogy az orosz polgárok ne támogassák a kormányuk külföldi agresszióját, az ezzel járó erősödő nacionalizmus azonban Schepf szerint is pont az, ami Putyint népszerűvé teszi. Az orosz lakosság nagy része szegény sorban él, „a nacionalizmus pedig mindig a legjobb élelem az ilyen embereknek, az erős Oroszországról szóló imperialista kép mindig is vonzó lesz azoknak, akiknek nincs másuk, amire büszkék lehetnek”.

A nagykövet aggódik, hogy az ukrán válság egyfajta „befagyott konfliktussá” változhat, amelyen semmilyen egyezmény és tűzszünet nem változtat, különösen, ha az orosz katonák, akik nyilvánvalóan jelen vannak a területen, nem tartják be a két fél megállapodásait. Putyin és Porosenko megállapodtak ugyan a tűzszünetben, ezzel azonban nem győzték meg a lengyel diplomatát, Schnepf szerint nem tűnik ígéretesnek az egyezség.

A lengyel nagykövet azt is elmondta, kormányának nincs kétsége afelől, hogy az orosz titkosszolgálat nagyon aktív Lengyelországban, ezért nagyon komolyan veszik az ilyen fenyegetettséget. Ezt is jelzi, hogy a múlt héten letartóztattak két lengyel állampolgárt, egy katonatisztet és egy civilt, akik a hatóságok gyanúja szerint kémkedtek Oroszország számára. A balti államok még inkább az orosz kémek célkeresztjében lehetnek, de Schnepf véleménye szerint a skandináv országoknak, különösen Svédországnak és Finnországnak is tartania kell a fenyegetéstől, előbbi vizeiben jelentések szerint már is észleltek orosz tengeralattjárókat.
Napi Gazdaság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése