A Donbassz sorsáról a “Minszki Megállapodás” cimmel tető alá hozott tárgyalássorozat tegnapi tárgyalási fordulóján a belorusz fővárosban egy kilencpontos dokumentumba foglalták a felek a tennivalókat.

20.09.2014, 03:25 В Минске завершился очередной этап переговоров представителей Украины, Донецкой и Луганской народных республик.

Megállapitották, hogy a két héttel ezelőtti kezdethez képest a donbasszi harci cselekmények mintegy 70 százalékkal csökkentek, de ez nagyon kevés.

Az EBESZ felügyelte tárgyalások tegnapi fordulóján a nemzetközi szervezetet Heidi Tagliavini, Nyalókakirályt Kucsma volt elnök képviselte.
A DNR – t Igor Zaharcsenko, valamint Andrej Purgin, az LNR -t Igor Plotnyickij és Alekszej Karjakin képviselték. Jelen volt a tárgyalásokon Oroszország kijevi nagykövete Mihail Zurabov is.

A szembenálló felek megállapodtak abban, hogy a jelenlegi ütközési vonalak mentén 15 – 15 km távolságig visszavinják 100 mm-nél nagyobb űrméretű fegyverzetüket, és beszüntetik támadó műveleiteket.

A megállapodás magában foglalja egyfajta repüléstilalmi zóna létrehozását is, amhol tilos mindennemű katonai rendeltetésű pilóta vezette, vagy pilóta nélküli légijármű közlekedése.

A megállapodás szerint a konfliktuszónából el kell távolitani mindennemű külföldi élőerőt.

A tegnapi tárgyalások eredményeként az EBESZ napokon belül megkezdi a tűzszüneti megállapodás betartásának ellenőrzését végző megfigyelőinek telepitését a térségben.

A tegnap fordulón nem került szóba az LNR és a DNR jogállása, ez állitólag a KÖVETKEZŐ FORDULÓ TÉMÁJA lesz.
Ezzel kapcsolatban Alekszander Zaharcsenko kijelentette: a Donyecki Népköztársaság létezése népszavazás eredménye, erről vitát nyitni – ilyen vitában részt venni – részükről értelmetlen dolog.

Igor Plotnyickij az LNR első embere kifejezte abbéli reményét, hogy a most született megállapodás tartós tűzszünetet, és valódi tűzszünetet fog eredményezni. “A minszki tárgyalások hosszúak voltak, de megérte a ráforditott időtt” – mondta Plotnyickij.

Nem szorosan a minszki témához kapcsolódik, de megjegyezzük: a “Fehér Konvoj III.” is célba ért ma hajnalra. A teherautókaraván immár nem várakozott a kijevi udvar beleegyezésére, hanem fogta magát, és egyszerűen átlépte Donyeck – Izvarinonál az orosz – donbasszi határt, és vitte a segélyszállitmányt a rászorulóknak.

http://balrad.wordpress.com/2014/09/20/ujabb-tuzszuneti-megallapodas-donbasszrol-repulesi-tilalmi-zonaval/