Hídfő.net | Petro Porosenko
Megdöbbenve távoztak az ukrán parlament képviselői a mai zárt ajtós gyűlésről. A tanácskozásról kirekesztették az újságírókat, de a megbeszélés végén azért pár képviselőből sikerült egy-egy szót vagy mondatot kihúzni. A tárgyaláson a háború valós veszteségeiről számoltak be a képviselőknek. Történt mindez annak kapcsán, hogy Porosenko bejelentette, nemcsak autonómia terve van a donbasszi régióval, hanem azonnal és teljes büntetlenséget ígért minden milicistának, ha leteszik a fegyvert. A bejelentést meg kellett indokolni. Az indok pedig elég volt ahhoz, hogy a tárgyalásról ledöbbent arcú képviselők távozzanak.
Porosenko ugyanis először a harcok kezdete óta kötelezte a hadsereget, hogy valamennyi képviselőnek számoljon be a valós adatokról. Az adatokról Viktor Muzenko, a hadsereg főparancsnoka számolt be. A beszámoló szerint az ukrán hadsereg elvesztette eszközállománya 58 százalékát. A halottak és sebesültek számát nem közölték a kifelé tartó képviselők, de amikor erre rákérdeztek, csak megdöbbent arccal annyit mondtak, hogy rettenetes veszteségek vannak. A jelenleg fogságban lévő katonák száma nagyjából kétezer.
Felmérhetetlen a hadsereg számára, hogy az eltűnt személyek közül mennyi a dezertőr, a fogságba esett de nem nyilvántartott, és aki úgy esett el, hogy nyoma sem maradt. Az egyik újságíró, aki konkrét adatokat kapott, annyit írt meg, hogy a valós adatokat nem teszi közzé, mert nem akarja demoralizálni az amúgy is sokat szenvedő társadalmat.
Porosenko arra kérte a képviselőket, hogy minden erejükkel segítsék a béke megteremtésében, kerül amibe kerül, mert ha nem teszik, rövidesen elvesztik fél Ukrajnát.


http://www.hidfo.net/2014/09/20/nemsokara-elvesztik-fel-ukrajnat-porosenko-bejelentese