Német felségjellel ellátott Leopard tankokat kaptak lencsevégre Ukrajnában, valamint arról is hírek terjednek a helyi médiában, hogy a milícia kilőtte első Leopard tankját a donbasszi harcokban. Az orosz sajtóban trójai falóként hivatkoznak az Ukrajnában zajló "hadgyakorlatokra", vagyis egyértelmű; a NATO arra használja ki a gyakorlatozást, hogy haditechnikát juttasson el Ukrajnába olyan módon, hogy arról a közvélemény figyelmét elterelje. A képek Ukrajnában készültek:
Katonai helyzet
A minszki megállapodás "tűzszünete" már bejelentésekor sem terjedt ki minden harcoló félre, mivel az ukrán kormány nem rendelekzik irányítással a fegyveres szélsőjobboldali szervezetek felett. A Jobb Szektor tagjai - ennek megfelelően a szervezet tagjaival feltöltött Nemzeti Gárda alakulatok is - többször nyilatkoztak már a sajtónak, hogy rájuk semmiféle megállapodás nem vonatkozik, a Jobb Szektor önkéntes csoportjai pedig egyenesen a kormányt támadják a tűzszüneti megállapodás miatt. Így ők már többször jelezték; nem hagyják abba a harcokat. Ennek köszönhetően az elmúlt napokban is sok helyen voltak komoly összetűzések.
A fegyvernyugvás óta kissé nyugodtabbak az éjszakák, annak ellenére, hogy folyamatosan vannak lövöldözések és ágyúzások. Luganszkban több vonalon helyreállították a víz és elektromos hálózatot, javítják a gázvezetékeket is. Luganszk régióban a legforróbb pont a várostól északra elterülő falvak. Itt több helyen nagyon komoly összecsapások voltak, a Nemzeti Gárda harckocsikkal próbált elfoglalni több fontos átkelőhelyet Luganszktól északra. Több harckocsit elvesztettek, a támadásokat visszaverték. Heves harcok folytak, a veszteségek azonban nem jelentősek.
Debalcevo továbbra is az ukrán hadsereg kezén van. A város keleti határában folynak elszórt lövöldözések. A milícia lezárta a Debalcevot Szlavjanszkkal összekötő autópályát, mivel az ukránok folyamatosan hordják az utánpótlást és erősítést Debalcevó irányába. Innen pedig eljuttatni próbálják a várostól délre katlanba szorult hadsereghez. Ezen a területen folyamatosak az összecsapások. A DNK tüzérsége folyamatosan lövi az utánpótlási vonalakat. A milícia helyi parancsnoka szerint legalább egy ezreddel erősítették meg a város hadseregét az elmúlt napokban, több tank is bejutott a városba, annak ellenére, hogy az autópályán sok járművet, harckocsit elvesztettek az ukránok. Feltételezhető, hogy ez lesz a Harkovból induló offenzíva irányvonala, mivel beékelődött a DNR területébe, és innen kiindulva lehetséges Donyeck város körbekerítése.
Az éjszakák folyamán az ukránok folyamatosan ágyúzzák Donyeck városát, bár kisebb intenzitással. Rozovka falu határában egész nap és egész éjjel tankok lőtték egymást. A falu és a környezetében több ház ég, éjjel jól láthatóak voltak a robbanások és az égő házak. Jelenleg itt is heves összecsapások zajlanak. A milícia egyre mélyebben rekeszti körbe a donyecki reptéren elbarikádozott alakulatot, akik nem adják meg magukat. Mára sikerült valóban teljesen elszeparálni a repteret, és az utóbbi napokban már semmi nem tudott bejutni. A reptér egy hatalmas objektum, sokkal nagyobb, mint önmagéban amennyi a műholdas felvételeken reptérként látszik. Ennek már csak központi részét, magát az épületkomlexust uralja a hadsereg. A külső területeket már nem. Éjszaka a hadsereg innen lőtte a várost rakétás egységekkel, amire válaszul a milícia egész éjjel ágyúzta a repteret. A milícia értesülése szerint a jelenlegi ukrán támadások egyik célja, hogy megpróbálja körbekeríteni Horlivka települést. EZ a kisváros végvárként hónapok óta ütközőként fogja fel az ukrán támadásokat.
Mariupolban szintén egész éjjel egymást lőtték a harcoló felek rakétás egységekkel. A hírek szerint a milícia először vetette be az ukránoktól zsákmányolt BM30 MLRS egységeket, amivel a várostól északra felállított előretolt ellenőrzőpontot lőtték. Az információk szerint az ellenőrzőpontból, az ott felállított védművekből, harckocsikból semmi sem maradt, a halottak száma sem felmérhető. A pusztítás olyan mértékű volt, hogy az ellenőrző ponttól 300 méterre lévő benzinkút is felrobbant. Hadműveletek jobbára a várostól északra folynak mindkét részről, a városba vezető autópálya uralmáért.
Fejleményként megemlíthető, hogy az egész új-oroszországi területen kialakulóban van a szabotázs akciós csapatok felállása, más néven a partizánháború. Harkovban egy egész üzemanyag-utánpótlást szállító vasúti szerelvényt robbantottak fel. Mariupolban egy útkereszteződésben konvojt robbantottak fel. Odesszában és más városokban is történtek már szabotázs akciók, Szlavjanszk határában egy komplett utánpótlást szállító konvojt robbantottak fel, a megmaradt 3 kamion tüzérségi lőszert ellopták. A legnagyobb veszély a kijevi vezetésre, ha a tél beálltával a partizánok a gáz és elektromos vezetékeket fogják támadni a városok körül. Gyárak, iskolák, kórházak, lakónegyedek maradhatnak fűtés és energia nélkül.
Harkov környékén az ukránok harci repülőkkel és ismeretlen gyártmányú helikopterekkel gyakorlatoznak. A repülőtérre folyamatosan özönlik továbbra is a fegyver és utánpótlás a NATO gépekkel.


http://www.hidfo.net/2014/09/20/nato-tankok-ukrajnaban-jelentes-frontrol