Az iráni hatóságok őrizetbe vettek 11 személyt, akik telefonjaikon az Iráni Iszlám Köztársaság alapítóját, Khomeini imámot inzultáló üzeneteket küldtek. Eszmail Mohebipur, az Iszlám Forradalmi Gárda vezérezredese nyilvános bejelentést tett, miszerint a tetteseket őrizetbe vették, az üzenetek tartalmát mindannyian beismerték.
Vasárnap Gholam-Hossein Mohseni-Ejei iráni főügyész egy hónapos határidőt adott az azonnali üzenetküldő szolgáltatások betiltására. Az érintett alkalmazások a WhatsApp, Viber és a Tango, valamint több más, hasonló elven működő okostelefon alkalmazás voltak. Irán gyorsított ütemben hoz intézkedéseket a kommunikáció feletti ellenőrzés megvalósítására, ennek során kontroll alá vonják vagy betiltják a közösségi hálókat és az azonnali üzenetek küldését lehetővé tévő alkalmazásokat is.
Korábban a médiában információk kezdtek terjedni arra vonatkozóan, hogy Hamanei ajatollah rákos megbetegedésben szenved. Az ajatollah azt követően kórházba került, és bár a hivatalos hírek szerint más okkal, egy azóta sikeresen végrehajtott műtét miatt tűnt el néhány hétre a nyilvánosság elől, a médiában terjedni kezdett a hír, hogy az ajatollah valamilyen halálos betegségben szenved. Nyugati elemzők szerint Irán vezetőváltásra készül, ennek pszichológiai előkészítését jelenti az ajatollah betegségéről szóló hírek terjesztése, valamint maga a kórházi kezelés is.
Ha a feltételezés nem alaptalan, a különböző kommunikációs csatornák ellenőrzés alá vonása szintén annak előkészítését jelenti. Egy vezetőváltás magában hordozza annak veszélyét, hogy a nyugati országok felforgató akciót kezdenek, hogy a "zavarosban halászva" saját emberüket juttassák vezető pozícióhoz. Irán lépései mind a közösségi médiát, mind az okostelefon alkalmazásokat hasznavehetetlenné teszik egy ilyen felforgató művelet megszervezésére.


http://www.hidfo.net/2014/09/22/sms-ben-kritizaltak-az-imamot-elfogta-oket-forradalmi-garda