2014. szeptember 22., hétfő

Megnyílt a moszkvai magyar vízumközpont

Marina Roscsa metró megálló - Moszkva

- Hírek, kommentárok -

MTI: “Egyhetes próbaüzem után hétfőn megnyílt Moszkvában a schengeni beutazási engedélyek iránti kérelmeket befogadó magyar vízumközpont.

Az üzleti alapon működő intézmény Moszkva észak-keleti részén, a Marina Roscsa nevű kerületben van, az egyik új metróvonal végállomásának közelében. A Polkovaja utcai épületben 460 négyzetméteres alapterületen fogadják a vízumkérelmezőket.

A magyar VisaWorld-Center Szolgáltató Kft. és orosz partnere, Jelena Cvetkova üzletasszony hozta létre az intézményt működtető orosz Vízumközpont Korlátolt Felelősségű Társaságot. Cvetkova asszony az MTI-nek elmondta, az ő feladatuk volt, hogy az orosz szabályozásnak megfelelően építsék ki a vízumközpontot. Az előkészítés öt hónapot vett igénybe.

A helyszín kiválasztásánál fontos szempont volt a jó megközelíthetőség. Minthogy a magyar vízumcenter nem messze található a Lengyelországba, Csehországba, Norvégiába, Kanadába utazók számára kialakított, egyesített moszkvai vízumközponttól, azok az utazási irodák, amelyek nemcsak Magyarországra, hanem a fent említett országokba is szerveznek utazásokat, szinte egy helyen intézhetnek mindent – mondta az orosz üzletasszony.

A tágas ügyféltérben húsz ablaknál várják a kérelmezőket. Harminc alkalmazottat vettek fel a vízumközpontba. Létrehoztak egy szolgáltató irodát is, ahol a kliensekről fotót, dokumentumaikról fénymásolatot készítenek, és ha igény van rá, biztosítást kötnek, repülőjegyet, szállást foglalnak. A vízumközpontban nyitott bankfiókban helyben fizethetik be a kliensek a kérelem bevételének és kiadásának, valamint a beutazási engedélynek a díját. Az előbbiért kérelmezőkként 1200 rubelt (mintegy 7500 forint) számítanak fel, de kedvezményeket adnak a 6 év alatti gyerekeknek és a különböző fogyatékkal élőknek.

Jelena Cvetkova elmondta, hogy tevékenységüket bővíteni szeretnék: további 50 vízumközpont-képviseletet terveznek nyitni Oroszországban.

A schengeni szabályozás előírja a vízumkérelmezők biometrikus adatfelvételét. Így 2015-től a Magyarországra vízummal beutazókról is fényképet kell készíteni, valamint ujjnyomatot kell venni tőlük, és ehhez a vízumkérelmezőknek személyesen kell megjelenni majd a központokban. Nem mindenki tud azonban Moszkvába utazni, ezért elsősorban ott, ahol már van magyar főkonzulátus: az Ural-hegység menti Jekatyerinburgban és Szentpéterváron nyitnak majd vízumközpontot, valamint a dél-oroszországi, Krasznodarban. Ezekben a városokban gyakorlatilag megvannak a helyiségek, a közeljövőben befejezik a szükséges felújítást és a felkészülést a munkára.

Bajtai Csaba tanácsos, a moszkvai magyar konzulátus vezetője a moszkvai vízumközpontban elmondta, hogy az orosz fővárosban lévő magyar nagykövetségen 2004-ben alakították ki a konzuli ügyfélszolgálatot, mintegy 30 ezer fő vízumkérelmének az átvételére méretezve azt. Tavaly már 72 ezer kérelmet vettek át, és ez a szűkös körülményekből adódóan torlódáshoz vezetett.

A vezető konzul hozzátette, hogy évről-évre 15-20 százalékkal nő a beadott vízumkérelmek száma Moszkvában. Tekintettel arra, hogy a jövő év első negyedében már biometrikus adatokat is le kell venni a kérelmezőktől, mindez elkerülhetetlenül szükségessé tette a vízumkérelmek átvételének a kiszervezését. Tisztában vannak azzal, hogy a vízumkérelmezők számára az 1200 rubeles vízumközponti díj további anyagi megterhelést jelent, de úgy gondolják, hogy a piac ezt már tudomásul vette. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország gyakorlatilag az utolsó államok között van Oroszországban, amelyek vízumközpontoknak adták át a kérelmek átvételét. A döntéseket természetesen továbbra is a konzulátuson hozzák.

Bajtai Csaba hozzátette, hogy igyekeznek minden segítséget megadni a moszkvai magyar vízumközpontnak, ahogy ezt a felkészülés során is megtették. Ebben a kezdeti időszakban folyamatosan biztosítják a konzuli jelenlétet, és a későbbiekben sem fogják a központot magára hagyni. Négy korábbi konzuli munkatárs, akik vízumkérelmek átvételével foglalkoztak, a vízumközpontban dolgozik.”

Bal-Rad komm: Ennek a hírnek mi örülnénk is, – ha nem lenne úgymond, “hajszál a levesben”. – “A schengeni szabályozás előírja a vízumkérelmezők biometrikus adatfelvételét. Így 2015-től a Magyarországra vízummal beutazókról is fényképet kell készíteni, valamint ujjnyomatot kell venni tőlük…”
És azon felül, hogy ez komoly emberi jogi problémákat is felvet, jócskán meg is drágítja a vízumok elkészítését is kiadását: “…Tekintettel arra, hogy a jövő év első negyedében már biometrikus adatokat is le kell venni a kérelmezőktől, mindez elkerülhetetlenül szükségessé tette a vízumkérelmek átvételének a kiszervezését. Tisztában vannak azzal, hogy a vízumkérelmezők számára az 1200 rubeles vízumközponti díj további anyagi megterhelést jelent…”
Ez a komoly emberi jogi problémákat felvető úgynevezett “schengeni szabályozás” vagyis a biometrikus adatfelvétel, (először ujjlenyomat, – ami már most is érvényben van, – majd írisz kép, – amit majd a bőr alá ültetett chip követ), – újabb bizonyítékok az Európai Unió diktatórikus, emberellenes politikájára.
Biometrikus adatfelvétel - ujjlenyomatB-R

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése