Washingtonnak tiszteletben kell tartania Szíria szuverenitását az Iszlám Állam leküzdésére tett kísérletek során - Szergej Lavrov orosz külügyminiszter John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetés során mondta ezt. Oroszország Külügyminisztériumának közleménye szerint az amerikai külügy kezdeményezésére tartottak személyes beszélgetést, melynek során Lavrov hangsúlyozta, hogy az amerikaiak minden, ISIS elleni lépést a nemzetközi közösséggel egyeztetve kell végrehajtsanak.
Lavrov egyben a kettős mérce alkalmazásától, a tények elhallgatásától is óva intette az amerikai felet, valamint felszólította az amerikai külügyet, hogy az Iszlám Állam elleni koalíció terveinek megvalósítása során tartsák tiszteletben az ENSZ alapokmányát, a nemzetközi törvényeket és Szíria szuverenitását.
Hídfő.net | Szergej LavrovSzergej Lavrov, orosz külügyminiszter
Lavrov felszólítása nem előzmény nélkül történt: korábban Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete bejelentette, hogy az Egyesült Államoknak minden jogi alapja megvan arra, hogy légicsapásokat hajtson végre Szíria területén az ENSZ határozata nélkül is, amit Oroszország feltehetően megvétózna. "Az irakiak felkérték a nemzetközi közösséget, hogy fellépjenek a védelmükben és ne csak Irak területén, de a határon túl is segítsen a terroristák menedékeinek felszámolásában." Power szerint emiatt joguk van beavatkozni Szíria területén is, Barack Obama pedig már hó elején "engedélyezte" az ISIS elleni légicsapásokat Szíria területén. Kedden Chuck Hagel védelmi miniszter is bejelentette, hogy a Központi Parancsnokság célzott akciókat tervez végrehajtani a terroristák ellen Szíria területén, beleértve az infrastruktúra bombázását is. Washington emellett 1600 "katonai tanácsadóval" fokozza iraki jelenlétét, akik a szíriai ellenzék 5000 tagját képezik ki (!), hivatalosan az ISIS elleni harcokra.
Washington korábban már bejelentette, hogy a szíriai elnökkel nem hajlandó együttműködni. Az USA láthatóan az ISIS tevékenységére hivatkozva legitimálná a légicsapásokat Szíria területén, a szíriai lázadók fegyverzését és kiképzését amerikai irányítás alatt. Mostanra azonban az is nyilvánosságra jutott, hogy a CIA szervezi az ISIS terrorsejteket, éppen azzal a céllal, hogy Washington a fentieket megtehesse.
Szíria Külügyminisztériuma korábban közleményt adott ki arra vonatkozóan, hogy a legitim szír hatóságok engedélye nélkül végrehajtott amerikai beavatkozás sérti az ország szuverenitását. A szír légtérbe behatoló amerikai gépek légtérsértést követnek el, függetlenül attól, hogy milyen indokra hivatkozva lépnek be az ország légterébe. Korábban a kínai külügy is állást foglalt már ezügyben, hangsúlyozva, hogy a terrorizmus elleni harcot támogatni kell, de csak és kizárólag az érintett országok szuverenitásának, területi egységének tiszteletben tartásával. Vagyis a keleti nagyhatalmak csak abban az esetben fogadják el az amerikai beavatkozást Szíria területén, ha ahhoz a legitim szíriai hatóságok beleegyezésüket adják - ami nem történt meg.


http://www.hidfo.net/2014/09/22/lavrov-az-usa-tiszteletben-kell-tartsa-sziria-fuggetlenseget