Petro Porosenko a hétfői nap folyamán benyújtotta a kelet-ukrajnai helyzet rendezését célzó törvényjavaslatát, melynek értelmében három évre biztosítana "különleges státust", azaz a központi vezetéstől független önkormányzatot Donyeck és Luhanszk megye régióinak, és amelyről már a héten szavazhat az ukrán parlament. Az ukrán elnök igencsak nagy engedményekkel állt elő javaslatában - többek közt amnesztiát is biztosítana a harcokban részt vevő mindkét félnek - ami Ukrajnában többek felháborodását váltotta ki. Közben az EP és az ukrán parlament is ma délben szavaz az EU és Ukrajna közötti, szabadkereskedelmi megállapodást is tartalmazó társulási szerződésről, mely a múlt hét végén született megállapodás értelmében csak 2015 végén lépne életbe.

A törvény a két megyében történt "események résztvevőit" mentesíti a büntető és egyéb felelősségre vonás alól, valamint megtilt mindenféle üldöztetést és diszkriminációt velük szemben. A csaknem fél éve folyó kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus rendezését célzó, a régió önrendelkezési jogát újraszabályozó elnöki javaslat három évre biztosít különleges státust, vagyis a központi vezetéstől független önkormányzást és ehhez kapcsolódóan különleges jogokat Donyeck és Luhanszk megye azon közigazgatási egységeinek, amelyekre jelenleg kiterjed az oroszbarát szakadárok ellen a kormányerők által indított "terrorellenes hadművelet".
A törvény a különleges jogállás megteremtése érdekében rendkívüli helyhatósági választások megtartásáról rendelkezik a régióban. A dokumentum szavatolja "az orosz és minden más nyelv" szabad használatát a magán és a hivatalos életben, azaz a térségben egyenjogúvá teszi az oroszt és minden más nyelvet, kimondja továbbá, hogy támogatja oktatásukat és fejlődésüket.
A jogszabály értelmében az előre hozott választások után a helyi önkormányzati képviselők és a megválasztott tisztségviselők nem foszthatók meg idő előtt mandátumuktól. A különleges státusú települések vezetésének joga lesz külön gazdasági, szociális és kulturális megállapodásokat kötni a kijevi kormánnyal és az ukrán központi végrehajtói hatalom egyéb szerveivel. A javaslat ugyanakkor kimondja, hogy a Donyec-medence gazdasági és szociális fejlesztését az éves ukrán állami költségvetésből támogatják. Az erre elkülönített összeg pedig nem lesz csökkenthető az esetben sem, ha megszorításokra van szükség.
A javaslat jogot biztosít arra, hogy együttműködési és jó szomszédsági kapcsolatokat alakítsanak ki a különleges státusú települések a szomszédos Oroszország egyes közigazgatási egységeivel, de csakis határ menti együttműködés keretein belül, az ukrán állam részeikként.
Mindez nyílván a keleti milicistáknak és Oroszországnak is elfogadhatatlan...

Gölöncsér Miklós