A jogalkotók által nem várt következménye lett az egyszerűsített honosítás intézménye bevezetésének. A lehetőség igazi sikertörténet - csakhogy nem elsősorban az országé, hanem a lehetőségre hamar felfigyelő maffiáé, amely tízezrével szerzi meg orosz és ukrán ügyfeleinek a szabad mozgást lehetővé tevő uniós útlevelet - írja az Index.
2010 óta mind gyakrabban lehet látni Budapest belvárosában olyan, az oroszon kívül semmilyen nyelvet nem beszélő csoportokat, családokat, amelyek tagjai feltűnően nem turistaként viselkednek, hanem várnak valakire - kezdi beszámolóját a portál. Az egyik ilyen család tagjaitól tudták meg azt, hogy a valóságban ezek az emberek a magyar állampolgárság megszerzésében segédkező közvetítőkre várnak, akik az eskütételre viszik el őket. A papírmunkát ugyanis távollétükben elintézték már helyettük. Persze nem ingyen, mint kiderült, óriási bevételekre tesz szert a honosításra rátelepült maffia.
Az egész a kettős állampolgárság 2010-es bevezetésével kezdődött. A jogszabály szerint a honosításnak nem sok kritériuma van: 1920 előtti vagy 1940 és 1945 közötti magyar állampolgárságot, vagy ilyen állampolgár felmenőt kell igazolni, és némi magyartudást. Azonban Kárpátalján nem nagyon tudták kihasználni a lehetőséget: az ukrán törvények tiltották, sőt, büntették is a kettős állampolgárságot.
Ekkor jelentek meg azok a közvetítők, akik a személyes megjelenés helyett (hiszen ahhoz árulkodó módon vízumot kellett volna szerezni) maguk szállították az előkészített papírokat Magyarországra. Különböző önkormányzati tisztviselők megvesztegetésével ellenőrzés nélküli, tehát hamis papírokat szereztek a magyarnyelv-tudásról, és a kész paksamétát a központba küldték. A következő lépés már az eskütétel volt, 4-6 hónappal később.
Az Index adatai szerint egy-egy kérelmet 5 és 30 ezer euró (1,5–9,4 millió forint) közötti összegért intéztek a közvetítők, akik ebből az összegből csak a magyar önkormányzati vezetők korrumpálására kellett költsenek. A gyakorlatot jól szemlélteti az egyik kiugrott díler beszámolója, aki szerint egy alkalommal egyszerre 200 kérelmet vitt el egy kelet-magyarországi falu polgármesteréhez. Ő papíronként ezer eurót kapott, húsz perc alatt aláírt mindent. A "tarifák"a térségben nagyjából azonosak voltak, az egykori közvetítő szerint hivatalnokok sokasága tettszert komoly bevételi forrásra a Hajdúságban és Szabolcsban.
Ez után már logikus lépés volt a szolgáltatást kiterjeszteni magyar felmenőjű, de magyarul nem beszélő igénylőkre is, majd jöttek azok, akiknek még magyar őseik sem voltak. A rendszer működött, persze a szolgáltatás ekkor szükségszerűen kiegészült a magyar felmenőkről szóló hamis papírok elkészítésével is. A hivatalnokok bármit igazoltak, a vizsga szövegét pedig betanulták a kérelmezők, mint egy verset. Az érintett szervezők szerint a "hamis" igénylők legalább 80 százaléka akadálytalanul megkapta az állampolgárságot.
Az Index gyűjtése alapján valószínűnek látszik, hogy csak Kárpátaljáról tízezres nagyságrendű hamis igénylés indult, és ehhez jönnek még az orosz, fehérorosz, kazah kérelmezők. Oroszországban sorra alakulnak az irodák, számos ukrán és orosz honlap hirdeti a magyar útlevelet, amelyet az ígéret szerint 100 százalékos biztonsággal tudnak garantálni az ügyfeleknek.
A lap megkereste az Alkotmányvédelmi Hivatalt az üggyel kapcsolatban, mennyi ilyen hamis beadványról van tudomásuk, ám a titkosszolgálat nem adott választ.


NOL