Olyan weboldalt indított a bevándorlásellenes Dán Néppárt egyik helyi politikusa, amelyen a lakosság megoszthatja a nyilvánossággal a kelet-európai bevándorlókkal kapcsolatos konkrét panaszait – adta hírül hétfőn az AFP francia hírügynökség.
Peter Kofod Poulsent sokan rasszizmussal vádolták, miután elindította a szóban forgó oldalt, amelynek címe magyarul azt jelenti, hogy Jelents egy kelet-európait! – írja az Index.
A 23 éves férfi többek között azok jelentkezését várja, akiknek otthonába kelet-európai bevándorlók törtek be, akik egy alulfizetett kelet-európai miatt vesztették el állásukat vagy akiket más egyéb módokon károsítottak meg a kontinens keleti részéből érkezők.
A weblapon található rendőrségi statisztikák szerint a dániai betörések 27,4 százalékáért kelet-európai bűnözők felelősek. „Úgy gondolom, szükség van arra, hogy meghallgassuk a dán állampolgárok történeteit. Gondjaik vannak a nyitott határokkal” – mondta az euroszkeptikus párt politikusa az AFP-nek adott interjújában.
A tanárnak készülő férfi elmondta, hogy az oldal pénteki elindítása óta közel kétezer üzenetet kapott, igaz, ezeknek egy része kéretlen levélszemét és tiltakozó e-mail volt. „Szeretném hangsúlyozni, hogy általánosságban semmi bajom nincs a kelet-európaiakkal” – mondta Poulsen.
Egy liberális képviselő válaszként Jelents egy rasszistát! címmel indított honlapot, egy szakértő pedig közölte, hogy sokan arra használják Poulsen oldalát, hogy „különlegesen barátságos kelet-európaiakról” osszanak meg történeteket.
A Dán Néppárt nyerte az európai parlamenti választást májusban, a populista erő a voksok több mint 23 százalékával a legnagyobb dán párt lett az Európai Parlamentben. Az euroszkeptikus párt kampányának központi eleme volt a schengeni határellenőrzés visszaállítása.

168óra