Az Egyesült Államok orosz védelmi ipar ellen hozott szankcióinak hatására ugrásszerűen megnőtt a kereslet a Kalasnyikov gépkarabély civil változatára.
Egy Washingtonban árusító orosz kereskedő - Alexander Stadnik - elmondása szerint olyan keresletnövekedés jelentkezett, hogy annak köszönhetően mostanra 600 dollárról 1500-ra nőtt az AK gépkarabélyok ára. "Tény, hogy idén szeptember elején a kereskedők mind arról számoltak be, hogy a teljes készlet kifogyott. Az amerikaiak már befektetésként is vásárolják a fegyvert, ami továbbra is a legnépszerűbb fegyver a polgári lakosság körében, így idővel az embargó miatt sokszoros profittal is eladható. A vásárlók előnyben részesítik az orosz gyártmányú fegyvereket az európai gyártmányokkal szemben." A piacon így megkezdődött a Kalasnyikov gépkarabélyok élénk adás-vétele.
Hídfő.net | Kalasnyikov gépkarabély
Elmondása szerint az amerikai kormány komolyan aggódik amiatt, hogy a hazai készlet kifogyása után a Kalasnyikov eladások a "szürke piacon" zavartalanul tovább zajlanak. Stadnik kiemelte, hogy az eladások már az embargó bevezetése előtt ugrásszerűen növekedtek, és a Kalasnyikov hiánycikké vált. "Az Egyesült Államokban forgalomban lévő AK gépkarabélyok száma harmada annak, mint amennyire igény mutatkozik."
Stadnik elmondása szerint a Kalasnyikov különösen népszerű az amerikaiak körében. Az elmúlt évek során az AK-47 civil verziója tette ki a Kalasnyikov import mintegy 50%-át.
Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma július 16-án helyezte a Kalasnyikov vállalatot tiltólistára, amivel betiltotta a vállalat termékeinek behozatalát az USA területére. Azt követően az amerikaiak feltűnő gyorsasággal kezdtek AK gépkarabélyokat venni, mivel tartottak attól, hogy rövidesen már nem lesz kapható.


http://www.hidfo.net/2014/09/16/fegyverkeznek-az-amerikaiak-hianycikk-lett-kalasnyikov