Folyamatosan csökken a Lengyelországba érkező orosz földgázmennyiség a lengyel állami gázvállalat, a PGNiG szerint. A jelentések alapján hétfőn 20, kedden 24%-os volt az elmaradás a Gazprommal kötött szerződésben vállaltakhoz képest. A kiesés azt a vezetékszakaszt érinti, ami Ukrajnán keresztül szállítja a földgázt az Európai Unió területére. Lengyelország egyelőre "vizsgálja", hogy miért érkezik kevesebb gáz Ukrajnából.
A Gazprom szerint minden rendben van, semennyivel nem exportálnak kevesebb gázt, mint amennyi a szerződésben meg van állapítva. A PGNiG közlése szerint azonban negyedével kevesebb földgázt kapnak, ami - a fentiekből kikövetkeztethető - Ukrajna területén tűnik el.
Más országok - Szlovákia, Magyarország - állítólag továbbra is megkapják a megfelelő mennyiségű földgázt Ukrajnán keresztül, így valószínűsíthető, hogy az ukránok nem a fővezetéket csapolják meg, hanem a Lengyelország felé leágazó szakaszt.
Korábban a Gazprom közölte, hogy leállíthatja a teljes, Európai Unióba irányuló földgázexportot,  amennyiben az uniós tagállamok reverz gázszállítást kezdenek meg Ukrajna felé. A Gazprom tagadja, hogy kevesebb földgázt szállítanának Lengyelországba, azt viszont korábban előre jelezték, hogy Kijev valószínűsíthetően még a fűtési szezon előtt az Európába irányuló gáztranzitot fogja megcsapolni, mert az ukrán tározókban mindössze 3-4 napi fűtésre elegendő földgázmennyiség van.
Nem kizárt, hogy Lengyelország és Ukrajna közt háttérmegállapodás van érvényben, amivel kijátsszák a Gazprommal megkötött szerződéseket. Egy ilyen megállapodás lényege az lenne, hogy Lengyelország engedélyezi Ukrajna számára a gázvezeték Lengyelországba tartó szakaszának megcsapolását még Ukrajna területén. Így az ukrán kormány gázhoz jut anélkül, hogy Lengyelország reverz gázszállításba kezdene és megszegné a Gazprommal érvényben lévő megállapodásait. Lengyelország egy ilyen háttérmegállapodással anélkül tud gázt eladni az ukrán kormánynak, hogy reverz gázszállításhoz kelljen folyamodnia, mert az ukrán fél még Ukrajna területén kiveheti a számára szükséges mennyiséget anélkül, hogy az eljutott volna Lengyelországba. Lengyelország természetesen utólag mindent tagad, a felelősséget a kijevi kormányra fogják hárítani.
Piros kör: a lengyel-ukrán gázüzlet feltételezett helyszíne


http://www.hidfo.net/2014/09/10/lengyelorszag-engedelyezhette-gazvezetekek-megcsapolasat-ukrajnanak