Ali Mardani Fard, Irán üzbegisztáni nagykövete szerdán bejelentette, hogy Irán a Sanghaj Együttműködési Szervezet teljes jogú tagjává akar válni, és a szeptember 11-12-én, Dusanbéban tartandó csúcstalálkozón Irán teljes jogú tagságának megvitatása is napirendre van véve. Fard szerint a Sanghaj Együttműködési Szervezet a szeptemberi csúcstalálkozón új követelményeket állít a teljes jogút tagság megszerzése elé, Teherán pedig előterjeszti szándéknyilatkozatát a teljes jogú taggá válásra.
Hasszan Rohani iráni elnök már tegnap megérkezett Tádzsikisztánba, ahol megbeszéléseket tart a tádzsik államfővel, majd vendégként részt vesz a Sanghaj Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján.
A Sanghaj Együttműködési Szervezetet 2001-ben alapította Oroszország, Kína, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán, akik jelenleg is a szervezet tagjai. Afganisztán, India, Irán, Mongólia és Pakisztán jelenleg megfigyelői státusszal rendelkezik. Belorusszia, Törökország és Srí Lanka partnerországként vesz részt.
Hídfő.net | Sanghaj Együttműködési Szervezet


http://www.hidfo.net/2014/09/10/iran-csatlakozik-sanghaj-egyuttmukodesi-szervezethez