Egyre inkább érezteti hatását a növekvő szíriai határfelügyelet helyreállítása. Dél felől, Jordánia és Libanon irányából a határellenőrzés rendezését megelőzően folyamatosan érkeztek a fizetett terroristák. A hadsereg hiába ostromolta Daraja városát és délebbi szomszédait, amikor folyamatos utánpótlás érkezett rejtett alagutakon és járatokon a városokba. Most, hogy a határokon fokozott védelem működik, sorozatosan futnak bele a szír katonai egységekbe az országba érkező rablógyilkosok.
Az elmúlt két napban több mint 60 terroristát öltek meg a hadsereg katonái a határvonalak védelmében. Java részük jordániai és szaúdi zsoldos. Megsemmisült több jármű, számos közepes fegyverekkel felszerelt terepjáró, teherautó.
Az utánpótlási vonalak ilyen mértékű elvágása miatt Daraja városában a bekerített lázadó és terrorista egységek sorban adták meg magukat. Olyan nagy számú volt a fegyverletétel, hogy külön ünnepséget szerveztek rá, amelyre egy kormányhivatalnok is ellátogatott. A ceremónián több mint 1000 fegyveres tette le hivatalosan a fegyvert, vállalta az átvilágítást és azt, hogy befejezi a harcot és hazamegy. Cserébe amnesztiát kaptak.
Az északi hadszíntéren lassú előrenyomulás folyik, Aleppo és Dier el-Zur városaiban házról házra nyomulnak előre. Aleppó több városrésze már teljesen "patkánymentes", a hadsereg nyitott egy keskeny átjárót, amelyen sokan elhagyták a várost. Minden befelé haladó járművet szétlőnek, de meghagyják a terroristáknak a távozás lehetőségét. A hadsereg szerint ezzel megosztják a bent maradtakat, nagyobb a fejetlenség és a távozni akarók és a maradók között nő a feszültség, a csoportok is egymásnak esnek a nézetkülönbségek miatt. Emiatt az utóbbi napokban sok halálos összecsapás zajlott a csoportok között.
A hadsereg jelentése szerint a főleg szaúdi és amerikai pénzen finanszírozott terroristák sok modern fegyverrel rendelkeznek, járműveik, eszközeik újak, ami azt jelenti, hogy a nyugat a mai napig finanszírozza és ellátja őket fegyverrel, eszközökkel.


http://www.hidfo.net/2014/09/10/tobb-mint-ezer-terrorista-adta-meg-magat-sziriaban