Szeptember 10-én Brüsszelben az Európai Unió képviselői újabb megbeszélést tartanak Oroszország elleni szankció ügyben. Az új "csomagot" már jóváhagyták, de mindeddig még nem lépett életbe, mert az uniós vezetők várakoznak, hogyan alakul az ukrán tűzszünet. Legalábbis ez a hivatalos álláspont. Ráadásul az Európai Unió tagállamai nem egységesek abban a vonatkozásban, hogy egyáltalán kellenek-e szankciók.
Ma délután az Európai Bizottság újból megvitatja, hogy várjanak tovább, vagy beiktassák a szankciókat. A korábbi csomag elfogadtatása csak második próbálkozásra sikerült, ugyanis kiütközött, hogy az Európai Unió tagállamai nem akarják ezeket a szankciókat. Lehet, hogy a balti államok, Finnország és Lengyelország keményvonalas álláspontot fog képviselni, de Finnország, Csehország és Szlovákia továbbra is együtt akar működni Moszkvával. Olaszország, Ciprus, Spanyolország, Franciaország és Ausztria szintén kétségeinek adott hangot a szankciók szükségességét illetően.
A kétkedők meggyőzését személyesen Herman van Rompuy végzi. Ennek ellenére még semmi nincs eldöntve; "a szankciókat csak akkor léptetik életbe, ha Ukrajnában vége a tűzszünetnek". Ez a magyarázat pedig tered enged a további bizonytalankodásnak, mert az Brüsszel saját értelmezésén múlik, hogy mit tart a fegyvernyugvás megállapodás megszegésének és mit nem. Ukrajnában a gyakorlatban azóta sincs fegyvernyugvás, de az Európai Unió láthatóan nem meri életbe léptetni a szankciókat, ameddig a NATO logisztika el nem végzi az Ukrán Fegyveres Erők újra-feltöltését. Azon felül a tagállamok államfői sem támogatják a szankciókat.
Hídfő.net | Európai Unió
Alexander Stubb, Finnország elnöke: "Nyilvánvalóan ez nem egy normális helyzet, minden túl gyorsan történik. Nem csak Finnország, de számos más ország is kérdéseket vet fel a szankciók szükségessége kapcsán. Mi mindvégig olyan megoldás keresésére törekedtünk, ami Oroszországnak és az Európai Uniónak is megfelel. Úgy gondolom, ezen az alapon kell folytatni a tárgyalásokat."
Bohuslav Sobotka, cseh miniszterelnök: "Úgy hiszem, a szankciók beiktatása számos kérdést felvet. Ha Európa elfogadja az újabb csomagot, számíthatunk arra, hogy Oroszország válaszolni fog rájuk. A Cseh Köztársaság nincs felkészülve erre. Azt kell mondjam, ez egy ördögi kör, ez az út csak negatív következményekhez vezethet."
Robert Fico, szlovák kormányfő: "A szankciók kontraproduktívak, nem fogják megoldani a fő problémát Ukrajnában. A szankciók első és második hulláma csak kiterjesztette a konfliktust. A szlovák vállalatok súlyosan érintettek ebben. Ismétlem: a szankciókat egyelőre csak előkészítették. Én azon miniszterek közé tartozom, akik továbbra is azt mondják, hogy el kell vetni az újabb szankciók ötletét."
Eközben Ausztria szintén 70%-ban függ az orosz gázforrásoktól. A Dier Presse kifejtette, hogy a globalizációt követően a nemzetgazdaságok már oly mértékben összefonódnak, hogy csakis fájdalmas eredménnyel lehet visszatérni a múlt század szankciós játszmáihoz.
Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök már korábban jelezte, hogy az újabb szankciók beiktatása esetén Oroszország lezárja légterét az európai légitársaságok gépei előtt. Ebben az esetben a Lufthansa, KLM, AirFrance, British Airways, Finnair, United Airlines, Czech Airlines és Delta Airlines komoly veszteségeket szenvedne el, ami a vállalatok nyereséges működését fenyegetné.


http://www.hidfo.net/2014/09/10/az-europai-bizottsag-meg-var-az-uj-szankciok-beiktatasaval