2014. szeptember 11., csütörtök

Ismét fejleszt a töretlenül sikeres magyar falu

Ismét fejlesztésekbe fogott a töretlenül sikeres magyar falu. Felemelkedésük 1996 óta tart, de most is egy újabb grandiózus terv megvalósításán dolgoznak. Vajon mi a siker titka?
Nagypáli neve 2011-ben került be a köztudatba, mikor a gazdasági válság hatására, vagy egyébként is több település végleg a csőd szélére került. A Zala megyei falu azonban nemhogy nem ment csődbe, hanem ekkor kezdett el elérni sikerei csúcsára. Az addigi eredményekről anno összefoglaló cikk is készült, melynek kapcsán megismerhettük, hova is vezet a polgármester és a képviselőtestület részéről a „másként gondolkodás”, és mire, kire vagy kikre vezethető vissza leginkább a sikersorozat.
b_700_700_16777215_00_images_thumbnails_akocsetibor.jpg
Az energetikai önellátásra törekvő „Napkoronás” falu az elért sikerek ellenére nem csüggedt, újabb fejlesztésbe fogott. Erről forgatott a napokban a Hír Tv.
Az élhető település kialakítása anno az energetika oldaláról került megközelítésre, leginkább nyugati mintára, de figyelembe véve természetesen a helyi sajátosságokat is. Az energia uis megtermelhető helyben is, kezd bele mondókájába Köcse Tibor polgármester, csak észre kell venni azokat a forrásokat, melyek által mindez biztosítható. Mezőgazdasági termelésre nem hasznosítható föld kell hozzá, azon agrárenergetikai növények termesztése, napelem-telep, napkollektor, egyéb megújuló, pl. szélkerék rendszerbe állítása, pályázat hozzá, stb.
Az olcsóbb energia, amellett, hogy élhetőbbé és olcsóbbá teszi az életet az önkormányzatnak és a helyben lakóknak, egyéb gazdasági szabályozók, pl. optimálisabb helyi adózás alkalmazásával gazdasági fejlődést is eredményez, pl. jobb lehetőséget teremt a falun kívüli vállalkozásoknak is, bevételt eredményezve ezzel a Zalaegerszeg melletti apró településnek. De nem csak ez a fejlődés és a siker titka. A gyakorlatban megszerzett tudást oktatni, „többszörözni” kell, így Nagypáliba nem csak hazánkból, de a világ más országaiból is tanulni járnak az emberek, hogyan alakítható ki az önellátó falu. Ezek a plusz eredmények vezettek oda, hogy Nagypáli nemzetközi versenyen jobb helyezést ért el, mint pl. Olaszország, csak Németország tudta megelőzni. A siker eredményesen váltható anyagiakra is, az újabb fejlesztésekhez uis pályázni kell.
Ennek révén nemsoká fotovoltaikus napelem telep kerül felállításra az ún. energiaudvarban, melyet egy nonprofit kft. fog üzemeltetni. A lakosság csatlakozhat hozzá a saját villamos energiaszükségletének megfelelő „egység” megvásárlásával, és onnantól, azaz a második hónaptól kezdve már nem kell villanyszámlát fizetnie. Meddig? 25 évig.
A műsor további hasznos gondolatokat taglal, úgy, mint az egészségturizmus és vállalkozás, valamint a falufejlesztés terén.
Érdemes megtekinteni mindezt a Soroló 2014-08-28-i műsorában, a megfelelő rész a 6. perctől látható.
Út a Jövőbe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése