2001.09.11._1

2001. szeptember 11. reggelén, – 19 terrorista átvette az irányítást, négy amerikai polgári utasszállító repülőgép fölött.

“A New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba két repülőgép csapódott be, ezzel megölve a környező emeleteken dolgozó embereket. Mindkét épület két órán belül összeomlott. Ezt követően több épület is az ikertornyokhoz hasonlóan összedőlt, vagy megrongálódott.
A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült. A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták, azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanásról, az utasszállító repülő Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe. A repülőjáratok egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat.
A terrorakciók következtében géprablókkal együtt összesen 2995 ember vesztette életét. Az áldozatok túlnyomó többsége civil volt.” (Wiki).
Attól a naptól kezdve a Világban minden megváltozott. Elkezdődött a terrorizmus fantomja elleni, soha véget nem érő háború…
2001.09.11._2
Még jól emlékezünk arra, hogy milyen megrendülten fogadtuk akkor a híreket. Már akkor tudtuk, hogy minden megváltozik, s a világ többé sohasem lesz olyan, mint régen. Azóta több elmélet is született ezen akcióknak a háttereiről, a “Cui prodest? – Mégis kinek állt az érdekében?” – jegyében. – De ebbe most nem bonyolódunk be, – a megemlékezés nem is erről szól. Hanem egészen másról, a biztos dolgokról. Ezek pedig a következők:
A terrorizmus sohasem elfogadható, bárki is teszi, bárkivel. – Semmi, de semmi nem indokolhat meg egy terrorakciót, – fegyveres támadást a civilek ellen. – Legyenek azok bármely nemzet polgárai.
Mert 2001. szeptember 11-én fegyveres támadás történt, fegyvertelen civilek ellen. 4 légitámadás, melyben maguk a hatalmas utasszállító gépek voltak a bombák.
Most bizonyára néhányan megkérdezik: Miért állunk ki Amerika mellett? – Nem. Mi nem állunk ki Amerika, pontosabban az amerikai kormányzat mellett. Nem állunk ki a világot fosztogató és kizsákmányoló pénzügyi burzsoázia mellett. – Mi a megtámadott és szörnyű kínhalállal elpusztult fegyvertelen civilek mellett állunk ki, – s azon hősök mellett, akik egy ilyen szörnyű katasztrófának a következményeit próbálták elhárítani, csökkenteni. – A tűzoltók, mentősök, rendőrök mellett.
World Trade Center Attack
2001.09.11._4
A terrorizmus sohasem elfogadható, bárki is teszi azt, – bárkivel, bármilyen címszó alatt. Sem 2001-ben, sem pedig 2014-ben.
Eszünkbe jut Szlavjanszk civil lakónegyedeinek lövetése a kijevi junta nehéztüzérsége által, – Szemjonovka foszforbombázása, és Donbassz lakosságának irtása a Grad sorozatvetőkkel a civil lakónegyedekben.
De Kelet-Ukrajnán kívül eszünkbe jutnak a gázai ENSZ iskolákat ért légitámadások, foszforbombaesők, a Hamász rakétái ellenében. – Eszünkbe jutnak még az előző évtizedek is. Vietnam, a napalm bombák, – Hirosima, Nagaszaki atompokla, Drezda szörnyű égő áldozata, vagy éppen London, Cardiff, s Coventry bombázása. És még sorolhatnánk…
Civilek ellen támadni fegyverrel, – mindig terrorizmus és háborús bűn.
És mi mélységesen elítéljük azokat is, akik bármilyen mértékű, akár kicsi hasznot is húztak és húznak ezekből a tragédiákból, – illetve azokat, akik előre tudtak a bekövetkező eseményekről, – de ennek ellenére nem értesítettek róla mindenkit.

Szeptember 11. ártatlan áldozatai, s a támadásokat követő mentési munkálatok résztvevői, – már ott vannak az emberiség hősei között, – részvéttel és tisztelettel gondolunk rájuk.

A Szabad Riport szerkesztősége
2001.09.11._5
2001.09.11._6
2001.09.11._7
2001.09.11._8