Felmentették tisztségéből Valerij Geletej ukrán hadügyminisztert, és ideiglenes megbízottként Ivan Rusznakot nevezte ki a kijevi kormány.
Geletej hirtelen leváltásának előzménye, hogy a Nemzeti Gárda zászlóaljparancsnokai közös nyilatkozatot adtak ki, amiben követelték a védelmi miniszter és a vezérkari főnök azonnali leváltását, valamint törvényszék elé állítását. A zászlóaljparancsnokok szerint a katonai vezetés szándékosan küldi a harcoló alakulatokat olyan helyszínekre, ahol a népfelkelők bekerítik őket, a frontra vezénylés után pedig se ellátmányt, se parancsokat nem kapnak, vagyis saját vezetőik árulják el és küldik vágóhídra az ukrán katonákat.
Ezeket a vezetőket kivétel nélkül a kijevi junta nevezte ki, ami abban érdekelt, hogy az ukrán hadsereg minél nagyobb létszámbéli és hadianyag béli veszteséget szenvedjen el. Nyugati megbízóik ugyanis az ukrán hadsereg gyors felszámolását követően jelentős számú haditechnikát adnak majd el Ukrajnának, amit a puccsal hatalomra juttatott kijevi junta feladata lesz megvenni. A NATO szeptember 5-én már "engedélyezte", hogy a tagállamok fegyvereket adjanak el Ukrajnának. A fegyveres konfliktusnak mindvégig ez volt a célja, mostanra jutott el a háború abba a szakaszába, hogy az ukrán hadsereg újrafegyverzésére van szükség és a nyugti országok ebből jelentős bevételre tehetnek szert.
A hadügyminiszter, akinek kinevezése egyetlen dokumentummal sem igazolható
A leváltott védelmi miniszter "számonkérése" emellett közel lehetetlen - Valerij Geletej ugyanis kinevezése után nem írta alá a vonatkozó dokumentumokat, vagyis jogi értelemben Ukrajnának Geletej kinevezése óta nincs védelmi minisztere. Kinevezésekor előrevetítettük, hogy Geletej amiatt nem írt alá, mert annak tudatában vállalta a posztot, hogy olyan feladatot kell végrehajtania, ami miatt a közeljövőben törvény előtt felelnie kell majd. A zászlóaljparancsnokok nyilatkozata és Geletej gyors leváltása alátámasztja mindezt. Ivan Rusznak már a sokadik védelmi miniszter a Kijevben lezajlott atlantista puccs óta, és nem kérdés, hogy a kijevi junta az ő kinevezésével is csak időhúzásra törekszik.


http://www.hidfo.net/2014/09/11/nemzeti-garda-nyomasara-levaltottak-az-ukran-honvedelmi-minisztert