Történelmi nap a skótok életében 2014. szeptember 18-a, hiszen ritkán adatik meg az a lehetőség egy nemzetnek, hogy demokratikus népszavazás által vívhassa ki függetlenségét, melynek legitimitását senki nem kérdőjelezheti meg. Globális következményei is lehetnek a szavazásnak, hiszen függetlenségpárti győzelem esetén az Egyesült Királyság “megcsonkítása” és a nemzetközi szervezetek átalakulása mellett a szabadságra vágyó, de annak elérésében kétkedő szeparatista mozgalmak felbátorodhatnak Skócia példáján. Emellett Skócia elvesztése komoly csapást mérne az angliai kormánypártra a májusi parlamenti választások küszöbén.

4,3 millió skót válaszol ma a következő kérdésre: „Skóciának független államnak kellene lennie?”
A felmérések az utóbbi hetekben a függetlenségpártiak gyarapodását jelezték, ám a legfrissebb mérések szerint enyhe többségben vannak az uniópártiak. Uniós állampolgárok is szavazhatnak, ha Skóciában dolgoznak, így esélyes, hogy a mérleg nyelvét a bizonytalan szavazók és a munkavállalók alkothatják (33 ezer lengyel jogosult szavazásra).

Szakértők szerint 8-10 százalék még mindig bizonytalan, és igazából ők fogják eldönteni a szavazást. A közvélemény-kutatások szerint 51 százalékon áll pillanatnyilag az elszakadás ellen szavazók aránya, míg 49 százalék az önállóságra szavaz, tehát nagyon fej-fej mellett haladnak. Friss felmérésekből az is kiderült, hogy a nőkön is sok múlik: a választásra jogosult nők 58 százaléka készül nemmel szavazni az elszakadásra a csütörtöki népszavazáson. A függetlenedést általában a tulajdonnal nem rendelkező, csökkenő bérekkel és növekvő munkanélküliséggel, valamint a lehetőségek hiányával szembesülő fiatalok támogatják. A konzervatívabb, idősebb lakosság ellenzi az elszakadást az Egyesült Királyságtól.

Az egész EU-t bekebelezheti a dominó-effektus?

Mielőtt a többi európai szeparatista mozgalom reménycsillagának neveznénk a skót függetlenséget, nem árt elolvasni, mit is takar a jelenség. A skót függetlenségi törekvések merőben mások, mint a kelet-európai szeparatista megmozdulások, ezért rizikós lenne példaként statuálni függetlenségi győzelem esetén a “folyamatot”, ami nem más, mint a neoliberális gazdaság- és társadalompolitika kritikája. Ettől még nem egalitárius baloldaliak, a konzervatív értékválasztások a liberális attitűddel szimbióziban élnek, s a nacionális méretű sértettség a politikai alulreprezentáción alapul. A nacionalisták pont ezt a frusztrációt használják ki: az uralkodó neoliberális politikával szemben egy szociálisan érzékeny, egyenlőségpárti, befogadó új politikai közösség megalakítását ígérik. Mindeközben London semmi újat nem tud nyújtani.
A skótok identitási mintáját megfigyelve azt tapasztalhatjuk, hogy a brit és skót öntudat kéz a kézben jár egymással (a skótok negyede egy 2012-es felmérés során britnek vallotta magát).

“Szeparatista gócok” Európában

A nemzetközi sajtó szerint Katalónia, Baszkföld, Flandria, Gagauzia és Székelyföld azok a „szeparatista gócok”, melyek felbátorodhatnak Alex Salmond függetlenségi győzelmével.
„Ha a skótok a függetlenség mellett szavaznak, akkor a spanyol kormány számára rendkívül nehézzé válik továbbra is megtagadni egy hasonló demokratikus jogot a katalánoktól és a baszkoktól. A flamand szeparatisták növelni fogják a Belgiumra gyakorolt nyomásukat, az Északi Liga pedig újra életre kelhet Olaszországban”, írja az amerikai The New York Times.

Spanyolország északkeleti autonóm régiója, Katalónia részén erősödtek fel a függetlenségi mozgalmak. A katalánok mindigis különbözőnek tartották magukat Spanyolország többi részétől, saját nyelvvel rendelkeznek és az utóbbi években több elszakadási kísérlettel is próbálkoztak. Madrid azonban hajthatatlan, s azt állítja, hogy nem lesz semmilyen szavazás és meg fog akadályozni bármilyen ilyen jellegű kezdeményezést. A barcelonai autonóm kormány november 9-ére tervez népszavazást kiírni, amikor két kérdést tesznek majd fel: „Akarja, hogy Katalónia állam legyen?” és „Ha igennel válaszolt, akarja, hogy ez az állam független legyen?”.
Észak-Írország is elszakadhat a következő évtizedekben. A tartomány hagyományosan két részre oszlik társadalmilag: a protestánsokra, akik uniópártiak, és az Írországhoz csatlakozni vágyó katolikusokra. A katolikus lakosság arányszáma demográfiai okokból folyamatosan nő, s amint többségbe kerülnek, ott is minden bizonnyal népszavazást tartanak az elszakadásról.

Háromszáz éve a gazdasági fellendülés reményében adták fel függetlenségüket

Skócia csatlakozása az Egyesült Királysághoz 307 éve Anglia szempontjából politikai indíttatású volt, viszont a skótoknak romokban heverő gazdaságukat kellet megmenteniük. Az angolok el akartak kerülni egy skót felkelést, skót uralkodót sem szerettek volna látni “a szomszédban”, így tárt karokkal fogadták a katasztrofális kaledóniai gyarmatosítási kísérlete után gazdasági csőd szélére került Skóciát. Ám azóta Skócia gazdasága elérte a várt prosperitást, s az uniós láncok levetése után függetlenül nemcsak helyt tud állni, de erősíteni tudja pozícióját a világban – állítja a skótok nacionalista kormányfője, Alex Salmond.

Búcsú az EU-tól és a NATO-tól is

Az EU hivatalosan nem szólt bele a népszavazásba, de leszögezte, hogy az Egyesült Királyságból való kiválás után Skócia nem lesz automatikusan az Európai Unió tagja. Előlről kell kezdeniük az csatlakozási folyamatokat, s bár a Skóciában érvényes a brit jog, mely kompatibilis az uniós joggal, számos EU-s tagország már előre jelezte: ha Skócia függetlenedik, megvétózzák visszajutását az EU-ba. Az egyik ilyen vétózó Spanyolország lenne, aki retteg, hogy a skót függetlenedés újabb lendületet adhat az amúgyis aktív és elkötelezett a katalán szeparatista mozgalmnak.

Az Európai Unió mellett a NATO-nak is búcsút mondhatnak. Skócia függetlenedésével – ez 2016-tól lenne esedékes – megszűnne az ország kollektív védelme is, ha NATO-tagok akarnának lennie, csatlakozni kellene a szövetséghez. Már most a viták középpontjában áll a Faslane tengeralattjáró bázis kiürítése és a Couport atomfegyver raktár felszámolása, ugyanis a függetlenedés esetén az összes NATO-fegyvert eltávolítják Skócia területéről. Közvéleménykutatások alapján kiderült, hogy a skótok többsége amúgy sem nézi jó szemmel az atomfegyverek tárolását az ország területén. (Forrás: Magyar Hirlap)



AZ ELSZAKADÁS NAPJA
A Huffpost híroldal legalább tudomásul veszi a helyzetet és címlapján az"elszakadás napja" címmel írnak a skót győzelemről. Ők már tudják mi az ábra, de nálunk még ezt késleltetik. Nagy pofon lesz ez is a cionista országoknak. A Lánchíd Rádió pedig odáig merészkedett, hogy egy "hajszálnyival" fognak győzni a skótok. Ezt a képet mellékelték a rövid hírhez, a kislány zászlóval. Hogy Amerikában mennyire számítanak a skót győzelemre az a tegnap esti CNN adásból derült ki, ahol az egyik vezető műsorvezető nő egyenesen Skóciából közvetített egy skót történésszel beszélgetve. Bezzeg nálunk! Itt még képet sem mutatnak a skót helyzetről. A cionrádió is milyen gennyes, mert nem képes egyenesen Skóciából közvetíteni. Mert rettegnek, tudják ők is a jövőjüket, a cionista gettóban...A skót szavazás a XXI. század egyik legnagyobb eseménye lesz és ezután lavina indul meg Európában, mert a példa adott.

http://amagyaroldal.hu/hirek/content/amerika-m%C3%A1r-belet%C3%B6r%C5%91d%C3%B6tt-csonka-angli%C3%A1ba



MEG LEHET NÉZNI MELYIK MAGYAR HÍROLDAL ÍRTA LE ELSŐNEK HOGY GYŐZTEK A SKÓTOK
A hazug cionista rádió még ma is egész nap a skótok ellen uszított és a legdurvább hazugságokat üvöltözték egész héten a jehudák. A cionrádió londoni tudósítója is (Tóth Vali) ebbe az agymosó sorba tartozik..A zsidók rettegnek és remegnek egész Európában, mert megindul a kis népek függetlenségi rohama.  A skót szavazási több éves folyamat valójában arról szól, hogy a derék skótok az egész világ előtt LELEPLEZTÉK  a csaló és lopó zsidórendszert, Angliát. És Nagy-Britannia tovább fog rohadni, oszladozni. A sok cionbérenc ország pedig csendben retteg és várják a fejleményeket, de nem remélhetnek semmit.  Óriási jelentősége lesz a skót győzelemnek, amely az EU rohadására is ki fog hatni. A PressTV képen látható a győzelem előre jelzése és a zsidók attól is őrjöngeni fognak, hogy most ezt a szavazást nem tudják csalással meghamisítani. Akkor most a skót győzelem után Orbán Viktor nyelni vagy köpni fog? Kíváncsian várjuk, hogy a cionbérenc Áder János milyen tartalmú üdvözletet fog küldeni (és mikor?) a független Skóciának?
http://amagyaroldal.hu/hirek/content/sk%C3%B3tok-gy%C5%91zni-fognak