Hatalmas betárolási időszakot tud felmutatni Magyarország, az idei nyár során az ukrán helyzetből fakadóan háromszor annyi földgáz került eddig a magyar tárolókba, mint az elmúlt nyáron. Ráadásul tegnapi sajtóinformációk szerint a Gazprom is igénybe venné a hazai tárolói infrastruktúrát, és további félmilliárd köbméter földgázt áramoltatna Magyarországra. Ez egyben azonban azt is jelzi, hogy a Gazprom nagyon készül egy újabb ukrán gázválságra.
Tegnap lapértesülések számoltak be arról, hogy Oroszország a tervek szerint még a tél beköszönte előtt kb. milliárd köbméter földgázt helyezne el a Magyarországi tárolókban. A beszámolók szerint erről Seszták Miklós fejlesztési miniszter és Anatolij Janovszki, Oroszország helyettes energiaügyi minisztere egyeztetett.

A téli gázellátás szempontjából a bejelentés mindenképpen üzenet értékű, hiszen azt a forgatókönyvet erősíti, amely szerint a Gazprom a tél folyamán az ukrán tranzit leállításával számol. 2009-ben az akkori ukrán-orosz gázválság során közel két hétre már elzárták a csapot az oroszok arra hivatkozva, hogy az ukránok megcsapolják az EU-ba irányuló tranzitszállítmányokat. Az akkori válság jelentős reputációs és anyagi veszteséget okozott a Gazprom számára, és érdemi fordulatot hozott az EU energiapolitikájában is. Habár Magyarországon sikerült kezelni a válságot, a Balkánon számos háztartásban megszűnt a gázellátás, és más területeken is korlátozásokat kellett bevezetni.

Az elmúlt napok hírei szerint a Gazprom főhadiszállásán komoly lehetőséget látnak arra, hogy az idei télen ismét leállhat majd az ukrán tranzit, ami semmiképpen sem pozitív jövőkép az európai, de főként az ukrán fogyasztók számára. Amennyiben valóban megvalósul ez a forgatókönyv, akkor az vélhetően a 2009-es indokhoz hasonló okból történhet meg, vagyis hogy az "ukránok megcsapolják az EU-s szállítmányokat". Ezt a kockázatot erősíti, hogy Ukrajna komoly energiahiánnyal várja a telet, hiszen a Gazpromtól június közepe óta nem vásárol földgázt, míg a legnagyobb széntermelő kelet-ukrajnai térségeiben a harcok miatt leállt a bányászat. Ettől függetlenül persze az oroszok tisztán politikai megfontolásból - vagyis lehet szankció-függő is - is dönthetnek úgy, hogy az ukránokat vádolva leállítják az európai szállításokat Ukrajnán keresztül.

Az alaphelyzet tehát korántsem kecsegtető, ami mellett az elmúlt napok híreiben megjelent, hogy a Szlovákián keresztüli szállításokat a Gazprom igyekszik átterhelni az Északi Áramlat gázvezetékre. Ezt egészítette ki az a tegnapi értesülés, hogy Oroszország tárolói kapacitást bérelne hazánkban, és kb. félmilliárd köbméter földgázt helyezne el a magyar tárolókban.

Hogy állunk a tárolókkal?

A GSE adatközlése szerint a hazai tárolókban szeptember közepén kb. 3,6 milliárd köbmétert földgáz volt, ami közel 60%-os telítettségnek felel meg. Az elmúlt időszak napi betárolási mennyiségeit nézve, októberre ez az érték kb. 4 milliárd köbméterre növekedhet, és vélhetően erre jönne rá a Gazprom további félmilliárd köbméterje. Magyarország a térség legnagyobb tárolói kapacitásával rendelkezik, amelynek mértéke 6,2 milliárd köbméter, vagyis a Gazprom akár jóval nagyobb mennyiséget is tároltatni tudna hazánkban.

A hazánkban tárolt földgázból a magyar igények kielégítésén túl lehetőség lenne Horvátország, Szerbia és Románia irányába földgázt indítani. A 2009-es gázválság idején pl. Szerbiába érkezett földgáz magyar tárolókból, és egy hasonló krízis esetén most is szükség lehet ennek az alternatív betáplálásnak a biztosítására.

Amennyiben megvalósul a félmilliárd köbméteres bértárolás, akkor kb. 4,5 milliárd köbméteres készlettel várná az ország a telet, ami rekordot ugyan nem hozna, de egy viszonylag magas készletértéknek minősülne a hazai tárolás szempontjából.

Az idei nyár folyamán egyébként jól láthatón igyekeztünk felkészülni az esetleges ellátási zavarra. Március és szeptember közepe között mintegy 2,3 milliárd köbméter földgáz került be a hazai tárolókba, ami háromszorosa a tavalyi hasonló időszak adatainak, és az elmúlt évek tekintetében is kiemelkedő mennyiségnek számít.

Gölöncsér Miklós összeállítása