Az amerikai AP hírügynökség Vesa Hakkinen finn külügyi szóvivőre hivatkozva közölte, hogy a külügyi tárca segített megszervezni egy találkozót a Finnország déli határa mentén lévő Boisto szigeten, ahol az Egyesült Államok és Oroszország folytatott tárgyalásokat az ukrán helyzet rendezéséről.
A jelentés szerint a finn államfő augusztus elején Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalásokat ennek kapcsán, majd Ukrajnába utazott, hogy Porosenko részvételét is megszervezze a találkozón. Mivel nem említik, hogy az államfő ennek kapcsán az Egyesült Államokba utazott volna, egyértelmű, hogy nem a közvetítő ország kezdeményezte ezt a tárgyalást, hanem a finn államfő amerikai kérésre hozta össze a tárgyalásokat.
A finn államfő ugyanakkor nem az Európai Uniót képviselte, az ukrán helyzet rendezéséről kizárólag az Egyesült Államok és Oroszország tárgyalt, ami rávilágít, hogy az Európai Unió csak mint az USA protektorátusa vesz részt ebben a konfliktusban, valamint a minszki tárgyaláson is kész helyzet elé állítják az Európai Unió küldötteit, akik a Washington-Moszkva megállapodáshoz kénytelenek igazodni. A tárgyalásokat követően - tegnap - a finn külügyi tárca kiadott egy nyilatkozatot, amiben tagadta, hogy közük lett volna a találkozó megszervezéséhez.


http://www.hidfo.net/2014/08/27/minszk-elott-titkos-targyalasok-finnorszagban