Anders fogh Rasmussen leköszönő NATO főtitkár bejelentése szerint a szeptember 4-5-én tartott NATO csúcstalálkozón döntés születik majd az operatív erők korai bevetéséről, valamint amerikai katonai létesítmények telepítéséről a kelet-európai országokban. Rasmussen szerint a NATO saját szabványa szerint fogja újrafegyverezni az ukrán hadsereget, ami Ukrajna NATO tagságának előszobáját jelenti.
Hídfő.net | Anders fogh Rasmussen
Rasmussen, miközben olyan ellenséges szófordulatokat alkalmazott, mint pl. "az orosz fenyegetéssel szembeni ellenállás", lemondóan bejelentette, hogy "Oroszország nem partnerként tekint a NATO-ra". Rasmussen szerint Oroszország agresszor, és "ha NATO tagállamok ellen támadást intéz, akkor nem csak az adott tagállam, hanem a NATO egészének fegyveres erejével szembe kell néznie".
Az továbbra is rejtély, hogy Oroszország melyik NATO tagállam ellen hajtott végre fegyveres agressziót.
Ukrajna utolsó legitim kormánya pedig az orosz-kazah-belorusz vámuniós csatlakozásról írt alá szándéknyilatkozatot, miután az Európai Unióval folytatott tárgyalások sikertelenül zárultak. Az EU-csatlakozást és a NATO integrációt egy puccsal hatalomra jutott kormány fogadta el, ami demokratikus legitimációval nem rendelkezett, és a NATO számára fontos dokumentumok aláírását követően az újonnan megválasztott ukrán államfő elrendelte feloszlatását.
Amikor a nyugati országok arra hivatkoznak, hogy Ukrajna az Európai Unió tagja lesz, egy fegyveres puccsal hatalomra jutott kormány határozatait fogadják el, ami semmilyen demokratikus felhatalmazással nem rendelkezett, vagyis az Európai Unió által pajzsként előretolt "demokratikus értékekkel" összhangba nem hozható. Látható azonban, hogy a gyakorlatban szó nincs "demokratikus értékekről" - mint a NATO főtitkára is mondta, amerikai katonai bázisokat akarnak létrehozni Kelet-Európában, és Ukrajnában az orosz határ mentén.
http://www.hidfo.net/2014/08/27/rasmussen-amerikai-katonai-bazisokra-van-szukseg-kelet-europaban


A NATO-tagság háborúba sodor - még tart a visszaszámlálás

Válaszként arra, hogy a NATO főtitkára újra agresszív retorikához nyúlt a katonai tömb keleti szomszédjával szemben és további jelentős számú amerikai haderőt akar állomásoztatni Kelet-Európában, Oroszország NATO nagykövete figyelmeztette a nyugati katonai tömböt, hogy ezeknek a lépéseknek következménye lesz Oroszország honvédelmének szervezésében is. Alexandr Grusko a NATO-hoz intézett szavaiban elmondta, "Nyilvánvaló, hogy a katonai tervezésben figyelembe vesszük a NATO csapatok aktivitását az orosz határ mentén, és megtesszük a szükséges lépéseket arra, hogy szavatoljuk az ország biztonságát a fenyegetésekkel szemben."
Az orosz küldöttség a közleményt egyértelműen azért adta ki, mert a hidegháborús katonai szövetség újabb bázisokat akar létesíteni a balti országokban, annak ellenére, hogy azt saját tagállamai közül is sokan ellenzik.
Anders fogh Rasmussen NATO főtitkár az európai sajtónak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy már létezik egy NATO gyorsreagálású erő, most ugyanezen csoporton belül akarnak létrehozni egy állandó harckészültségben tartott alakulatot, ami azonnal bevethető a NATO keleti határán, "ha a helyzet úgy hozza". Rasmussen elmondása szerint ahhoz, hogy a NATO bármikor képes legyen a gyors reagálásra keleti határain, előre ki kell helyezni a készleteket és valamennyi lehetséges művelet előkészítésére alkalmas létesítményt közvetlen a határok mentén.
Rasmussen: újabb katonai célpontokat akar telepíteni térségünkben
Mivel ezek a határok már Oroszország határai, a NATO közvetlen katonai fenyegetést jelent Oroszország számára. Saját tagállamai számára pedig azt a kockázatot hordozza a NATO tagság, hogy emiatt érintetté válhatunk egy Oroszország elleni háborúban, aminek a kelet-európai térség csak ütközőzónája lesz. Az ukrán helyzet is mutatja, hogy egy ilyen háborúban kivétel nélkül mindenki érintetté válik, akkor is, ha nem akar állást foglalni egyik fél oldalán sem, és a harcokban sem vesz részt. Az ukrán heyzet is mutatja, hogy ha a háborús gépezet beindul, a civilek akkor is százával halnak, ha nem érdekli őket se a politika, se a háború.

http://www.hidfo.net/2014/08/28/nato-tagsag-haboruba-sodor-meg-tart-visszaszamlalas