2014. augusztus 23., szombat

Felmérés a kiköltözés okairól...a Nagy-Britániában élő magyarok körében

Családostól...
Több mint ötezer Nagy-Britanniában élő magyar mondta el, miért költözött ki. Sokan mennek a rossz politikai helyzet miatt.
A tipikus londoni magyar 2012-ben költözött ki Angliába, felsőfokú végzettségű, Budapesten lakott korábban, és soha nem akar hazaköltözni. Nagy vonalakban így foglalható össze az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének felmérése. Persze nem ennyire egyszerű a dolog, a 23 kérdésből álló online kérdőívet 5200-an töltötték ki, és a minta nemhogy nem reprezentatív, még valamennyire torzít is a módszer, mert főleg az online média és a közösségi oldalak fogyasztóinak véleménye hangsúlyos benne, hívják fel a figyelmet a kutatók. (Az adatfelvétel idén április-májusban történt.) Azt is hozzáteszik, hogy a felmérésnek nem volt célja a Nagy-Britanniában élő magyarok összeszámolása vagy társadalmi összetételük megállapítása.
A kutatás eredményei szerint a kiköltözők átlagéletkora 33 év, a válaszadók 72,2 százaléka 25 és 40 év közötti, és nagyjából ugyanannyi a nő, mint a férfi. A kiköltözők bő háromnegyede dolgozni ment, ebben a csoportban az emberek felének volt konkrét munkaajánlata, a többiek kint kerestek munkát. A válaszadók tizede a párját követve érkezett, tanulni 7,2, cél nélkül szerencsét próbálni 5,1 százalék érkezett. A legtöbben gazdasági helyzetük javításáért mentek ki, de a negyedik leggyakrabb válasz volt az, hogy a rossz magyar politikai helyzet elől költöztek el.
Itthon a válaszadók 70 százalékának volt munkája, 16 százalék diák volt, 14 százalék alkalmi munkákból élt vagy nem dolgozott. A kiköltözők 90 százalékának van kint állása, a többség nem a magyarországi munkáját folytatja. Az adatok feldolgozása még tart, de az előzetes alapján vegyes a kép, nincs szó arról, hogy mindenki feketemosogató lenne Londonban, sokan magasabb státuszú munkahelyet kaptak, mint Magyarországon, írja a kutatás. A kiköltözők elsöprő többsége elégedett a helyzetével, háromnegyedük nem akar hazaköltözni, de legalábbis a következő 5 évben semmiképp. Egy éven belül csak minden tizenhatodik válaszadó jönne haza.
A válaszadók 39,9 százaléka Budapestről, 53,8 százaléka más városból, a többiek külföldről (Szlovákia, Románia, Írország, Németország, USA) költözött ki. A kutatásból kiderül az is, hogy a vidékről kiköltözők fiatalabbak és kevésbé iskolázottak, mint a Budapestről származók, de még a fővárosiaknál is nagyobb arányban diplomások és idősebbek azok, akik külföldről költöztek Nagy-Britanniába. A kint dolgozók fele él Londonban, felük más településen. A Budapestről származók és/vagy Londonban élők gyakrabban látogatnak haza, mint mások.
A kutatók szerint az elköltözési okokat illetően megfigyelhetők különbségek a válaszadók csoportjai között: akik a remélt magasabb életszínvonal, rossz magyarországi gazdasági helyzet, jobb munkalehetőség reményében vagy a rossz politikai helyzet miatt költöztek ki, azok nem akarnak hazaköltözni (és egyébként nincs felsőfokú végzettségük), a kíváncsiság, kalandvágy, otthoni hiteltörlesztés finanszírozása, magánéleti problémák miatt kiköltözők viszont hazajönnének. A szakmai fejlődési lehetőségek miatt a felsőfokú végzettségűek költöznek ki inkább, de ők is maradni akarnak.

Hírfigyelő Szolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése