Az ukrán vezérkar előkészítette az őszi-téli időszakra vonatkozó terveit, melyekben védőkörletek és megerődített városok rendszerével tervezik védelmi vonalaikat megszervezni.
Valerij Geletej ukrán védelmi miniszterhez közeli források szerint, Szlavjanszk-Mariupol "védelmi vonalra" vonulnának vissza a terrorellenes műveletben részt vevő egységek, amennyiben fel kell hagyniuk Donyeck és Luganszk városok támadásával. Ugyanis a július-augusztus hónapban vezényelt offenzívák nem érték el a stratégiai céljaikat, nem sikerült megtörniük a felkelők ellenállását, nem sikerült utánpótlási vonalaikat elvágni, sem a két fő szervezési központot - Donyecket és Luganszkot elszeparálni egymástól. Eközben az ukrán haderő jelentős veszteségeket szenvedett.
A hideg időszakra két nagyobb, városokra támaszkodó védelmi központ kialakítását tervezik. Az egyik a Szlavjanszk-Kramatorszk-Druzskovka-Konsztantyinovka-Dzserzinszk települések vonalán helyezkedne el, míg a másik Mariupolra és agglomerációjára támaszkodna. Mindkét, a tervek szerint a télire megerődített körzet rendelkezik repülőtérrel is, tehát a gyors légi úton való utánpótlás lehetősége is adott volna.
Az ukrán hadvezetés célja az, hogy meggátolja a felkelők további térnyerését az orosz nemzetiségű, illetve orosz anyanyelvű ukrán állampolgárok által sűrűn lakott Harkov és Zaporozsje régiók felé, ahol a helyi lakosság támogatásával további eredményeket érnek el.



http://www.hidfo.net/2014/08/23/az-ukran-hadsereg-vezerkara-mar-visszavonulasra-es-vedekezesre-felkeszul