"Minden egyoldalú akciót, amely túlmegy az ENSZ 2170 sz. határozatán, egy független állam elleni agressziónak fogunk tekinteni" - nyilatkozta Faiszal Mikdad szír külügyminiszter-helyettes.
Hídfő.net | Szír külügyminiszter-helyettes
A szír kormánytisztviselő a SANA állami hírügynökségnek adott nyilatkozatában rámutatott -”Az Egyesült Államoknak abba kellene hagynia, hogy az ENSZ határozatokra hivatkozva beleavatkozzon más államok belügyeibe.”
Az ENSZ 2014 augusztus 15.-én kelt 2170 sz. határozata az ISIS által elkövetett cselekedetek elítélésére, és a szélsőséges terrorista szervezet általi fenyegetettség elleni harcra szólítja fel, a nemzetközi jog kötelezettségei alapján, ezen jogi normák betartásával az ENSZ országokat. A határozat megerősíti Szíria és Irak függetlenségét, önállóságát és területi egységét, valamint a határozathoz csatolt szír nyilatkozat rámutat arra miszerint: ”Szíria az elmúlt három év óta az ilyen típusú szélsőséges csoportok támadása alatt áll, és küzdelmet folytat ellenük, míg a régióban és azon kívül található befolyásos államok ezeket a csoportokat támogatták, és közben úgy tüntették fel őket, mintha mérsékelt ellenzéki szervezetekről lenne szó.”
Az Oroszországi Föderáció nyilatkozata pedig egyértelművé teszi, hogy Oroszország nem fogja hagyni, hogy az USA vezette nyugati koalíció megismételje a líbiai forgatókönyvet, azaz katonai beavatkozásra feljogosítva érezze magát Szíria területén a terroristákra való hivatkozással. Petr V. Iljicsev, az Oroszországi Föderáció képviselőjének nyilatkozata a 2170 sz. határozathoz a Biztonsági Tanácsban; ”az Orosz Föderáció támogatja a határozatot, a terrorelhárítás szükségessége miatt. Kormányunk visszatérően elítéli a terrorizmust. Ez a határozat segítheti a szír és iraki kormányt ennek a veszélynek az elhárításában. De a határozatot nem lehet egy katonai beavatkozás jóváhagyásásnak venni.”
A francia kormány múlt hét szerdán javaslatot tett az ENSZ BT újabb összehívására, Iránnal és eddig meg nem nevezett arab országokkal kiegészítve. A franciák szerint szükség van olyan határozat elfogadására, amely pontosítja az ISIS elleni irányuló fellépés koordinálását. ”Nem vitatkozhatunk tovább a hagyományos módon beavatkozásról vagy nem beavatkozásról” - nyilatkozta Francois Hollande francia elnök.
Hollande külügyminisztere hozzátette: meg kell állapodnunk a különböző partnerekkel arról, hogy miként tudunk velük (az ISIS-el) szembeszállni, hírszerzői, és katonai intézkedések foganatosításával.
Eközben az USA külügyminisztériuma kiadott egy nyilatkozatot, amely szerint hozzávetőlegesen 12.000 külföldi állampolgár csatlakozott az extrémistákhoz a szíriai kormányerők elleni harcban. Az amerikai újságíró James Wright Foley állítólagos lefejezéséről (a videót senki sem ellenőrizte) a világhálón közzétett felvétel után pár nappal már egy másik ”elrabolt” amerikai állampolgár, Steven Joel Sotloff kivégzésével fenyeget az ISIS hóhéra, aki nem mellesleg eredeti londoni elővárosi akcentussal beszéli az angolt. Sotloffot a híradás szerint 2014.08.04.-én Aleppóból rabolták el, és jelenleg Rakka városában tartják fogva. A videó megjelenése után Sotloff családja azt nyilatkozta, hogy tudnak az elrablásról, de eddig nem akarták azt a nyilvánosság elé tárni. Obama a felvétel kapcsán így nyilatkozott:”Éberek leszünk, és könyörtelenek. Mikor amerikaiakat ér bántódás, bárhol, mindent megteszünk ami szükséges, hogy igazságot szolgáltassunk.”
Rakka városa pedig majdnem Szíria kellős közepén helyezkedik el. Az ISIS amerikai-szaúdi-török támogatásának háttere felveti a kérdést, milyen igazságról is beszél tulajdonképpen Obama.
Idáig nyomulna az amerikai haderő, terroristákra hivatkozva
A mostani helyzetben az a törekvés látható a nyugati hatalmak részéről, hogy saját érintettségüket mint ártatlan és megsértett felek ültessék el a köztudatban, miközben a katonai beavatkozás szükségességéről szóló hírekkel próbálják előre kondicionálni a közvéleményt egy Szíria ellen indított újabb támadás esetére. Ha Sotloff lefejezéséről is közzétesznek egy videót a világhálón, az USA-nak az már bőven indokot szolgáltatna a Szíriába való benyomulásra, függetlenül attól, hogy a dolog valóban megtörtént-e vagy sem.


http://www.hidfo.net/2014/08/23/beindult-az-amerikai-propaganda-ujbol-sziriaban-probalkoznanak