Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken egy budapesti díjátadón a megszokottól eltérő nyilatkozatott tett; a miniszter elismerte, hogy az Európai Unió Oroszország elleni szankciói sértik a magyar gazdaság érdekeit, és magyar vállalkozásokat juttathat csődbe. Varga szerint az Európai Unió szankciói kockára teszik "annak a növekedésnek a folytatását, amit a magyar gazdaság elért".
Hídfő.net | Varga Mihály
A miniszter elmondása szerint a kormány folyamatosan egyeztet a vállalkozói érdekképviseletekkel, szándékában áll a magyar vállalkozásoknak új piacokat találni, valamint olyan közvetítőket keres, melyek segítenek áthidalni (megkerülni) az átmenetileg érvényben lévő szankciós helyzetet. Varga szerint a kormány törekszik arra, hogy segítsen a vállalkozások termékeit kijuttatni az orosz piacokra, valamint biztosítsa az orosz piacon a stabil jelenlétet.
A kormány bizonyos szempontokat figyelembe véve eljutott arra a következtetésre, hogy a szankciók nem az orosz gazdaságnak ártanak, hanem elsősorban azoknak a vállalkozásoknak, melyek a fejük fölött zajló politikai csatározások miatt szenvednek el veszteséget, miközben a szankciókat nem támogató országok vállalatai piaci előnyhöz jutnak. Varga elmondása szerint a szankciókat támogató országok vállalkozásai csak nagyon nehezen tudnak majd visszajutni az orosz piacra. Mindez azt jelenti, hogy a külkereskedelemben beállt zavarok miatt kialakult piaci űrt nagyon hamar betöltik más országok vállalatai, vagyis a liberális média alaptalan állításaival ellentétben az orosz piacon nem lép fel hiány a szankciók hatására (ha hiány lenne, nem lenne gond, hogy a hiánytermékeket előállító vállalatok bejussanak az orosz piacra).
Láthatóan a magyar kormány a nyugat szankcióháborújának kiszolgálása helyett ismét kettős játékot folytatna, ahogy korábban tette azt a mostanra már bukott Azarov-kormány Ukrajnában. A kormány igyekszik megkerülni az uniós szankciókat és közvetítő országok vállalataival bejutni az orosz piacra. Ugyanakkor a magyar külügy továbbra sem utasítja el az Európai Unió szankcióit, és ezzel veszélyezteti azokat a magyar vállalatokat, melyek már nem tudják termékeiket eljuttatni az orosz piacra, de nem elég nagyok ahhoz, hogy a kormány foglalkozzon velük. Sajnálatos, hogy a kormány az exportban érdekelt hazai vállalatokat leginkább sújtó szankcióháború közepette is csak saját holdudvarának nagyvállalatait védelmezi. Ha a Csányi-birodalom húsipari érdekeltségeit közvetítő cégekkel be tudják juttatni az orosz piacra (mert erről szól a kormány viszakozása), nem állnak ki valamennyi exportban érdekelt termelő érdeke mellett és nem emelik fel hangjukat a szankciók ellen.
Ugyanakkor a nemzetgazdasági miniszter azt is kiemelte, hogy az egész szankciós politika felülvizsgálására van szükség. Mindez nem sokat jelent az orosz felvásárlóikat elveszítő hazai vállalatoknak, melyek talán pont csődbe jutnak, mire a kormány eljut arra az álláspontra, hogy Magyarország ne támogassa a nyugati szankciókat. Ha nem csak a káderek vállalatbirodalmainak veszteségét akarják csökkenteni, hanem valóban a hazai termelők érdekében szólalnak fel, foglaljanak egyértelműen állást a nyugati szankciók ellen!

http://www.hidfo.net/2014/08/23/varga-szankcios-politika-ujragondolasara-van-szukseg